Tko će naslijediti Camerona? Kontroverzni Boris Johnson najveći favorit, spominje se još pet imena

Tko će naslijediti Camerona? Kontroverzni Boris Johnson najveći favorit, spominje se još pet imena

Foto: FAH

BIVŠI gradonačelnik Londona i glavni zagovornik britanskog izlaska iz EU-a Boris Johnson favorit je za budućeg britanskog premijera, objavile su britanske kladionice.

Britanski premijer David Cameron najavio je da će u listopadu podnijeti ostavku pošto su njegovi sunarodnjaci na referendumu izglasali napuštanje Europske unije, javljaju agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cameron je odlučno vodio kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u.

Kao mogući nasljednici Davida Camerona spominju se Dominic Raab, britanski ministar pravosuđa, koji je igrao važnu ulogu tijekom referenduma, zalažući se upravo za izlalak iz Europke unije. Tu je i Stephen Crabb, konzervativac koji od 2016. godine obavlja funkciju državnog tajnika za rad i mirovine.

Theresa May, također članica konzervativne stranke koja je u kabinetu premijera Camerona do 2012. godine obavljala funkciju ministrice za ravnopravnost spolova i trenutno je ministrica unutarnjih poslova, također se spominje kao moguća kandidatkinja. Financial Times kao potencijalne nasljednike navodi još i Nicky Morgan, ministricu za ravnopravnost spolova i državnu tajnicu za edukaciju te Sajida Javida, bivšeg izvršnog direktora Deutsche Banka koji je član Parlamenta od 2010. godine te obavlja funkciju državnog tajnika za poslovanje, inovacije i vještine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara