Tko je bio Isaac Hayes?

Tko je bio Isaac Hayes?

SMRT Isaaca Hayesa (1942-2008) odjeknula je u svim medijima kao jedan od velikih gubitaka glazbene industrije dok je u našim krajevima gotovo potpuno marginalizirana, a Hayesova uloga svedena je na dva, u njegovom slučaju gotovo tragikomična, doprinosa pop kulturi od kojih je jedan sinkronizacija Chefa u popularnom crtanom filmu South Park. No, iza Chefa i Shafta skriva se jedan od najutjecajnijih glazbenika današnjice.

Razlog Hayesova marginalnog statusa u domaćim medijima leži u relativno slabašnoj popularnosti soula na ovim prostorima, a dijelom je riječ i o opusu koji je većinski baziran u kasnim šezdesetima i sedamdesetima. Bilo kako bilo, upravo se njegov rad u sedamdesetima smatra ključnim za soul glazbu jer Hayes je svojim aranžerskim zahvatima doslovno revolucionarizirao žanr i postavio temelje koji se još i danas osjećaju u modernoj glazbi. Gotovo je nepotrebno isticati koliko je puta korišten kao baza glazbenika koji svoj rad temelje na sempliranju. Hip-Hop glazbenici doslovno su silovali njegov opus, a djelomično je zaslužan i za specifičan zvuk bristolske underground scene kojoj pripadaju velika imena kao što su Massive Attack, Tricky i Portishead, pa se dionica "Ike's Rapa II" može, u gotovo nepromijenjenoj verziji, čuti i na odličnom "Maxinaquaeyu" i izvrsnom "Dummyu" koji su kvintesencijalni trip-hop.

Kupio je košarkašku momčad i postao scijentolog

Isaac Hayes  svoj je glazbeni put započeo kao dio iznimno aktivnog produkcijskog tima zaslužnog za rad na mnogim izdanjima Stax Recordsa (tu se posebno ističu "Sam & Dave"), a na toj poziciji ostaje sve do 1967.kada izdaje svoj prvijenac "Presenting Isaac Hayes" koji prolazi nezapaženo. No, već drugi album "Hot Buttered Soul" postaje najprodavaniji album te godine koji Hayesa stavlja na kartu i prezentira ga u pravom svjetlu. Zanimljivo je istaknuti da se već u prvoj pjesmi "Walk on by" primjećuje odmak od standardne trominutne pop forme tog vremena što postaje i Hayesovo obilježje.

Nakon drugog albuma započinje najplodnije razdoblje ovog autora i već 1971. izbacuje soundtrack za blaxploitation film "Shaft" a "Theme from Shaft" postaje hit singl koji mu dvije godine kasnije donosi i Oscara. Zvjezdani status mu je zagarantiran, a svoj specifičan izgled (obrijana glava, brada i zlatni lanci) pretvara u trademark, prihvaća ime "Black Moses" i izbacuje istoimeni dvostruki album koji je prema mišljenju mnogih jedan od, ako ne i najbolji album u njegovoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako godine odmiču Hayes se sve rjeđe nalazi na vrhovima top lista, kupuje košarkaški tim, glumi u par blaxploitation filmova, bankrotira, prelazi na Polydor, vraća se u formu sredinom osamdesetih, sredinom devedesetih prihvaća scijentologiju, ulazi u Rock 'n Roll Hall of Fame i počinje s radom na mega popularnom crtiću South Park koji ga posredno vraća i na vrhove top ljestvica pjesmom "Chocolate Salty Balls".

Kao što se i moglo pretpostaviti, kombinacija scijentologije i dvojca zaslužnog za South Park nije najsretnija pa suradnja završava nakon kontroverzne epizode "Trapped in the closet" u kojoj Parker i Stone scijentologiju tretiraju kao bilo što čega se dohvate - sa golemom dozom humora. Hayes napušta South Park zbog razilaženja u stavovima vezanim za religiju ne ističući scijentologiju kao glavni razlog. Ipak, nemoguće je ne zapitati se kako je do ovog ideološkog razdora došlo tek nakon epizode sa scijentolozima, a to nije bio slučaj kada se radilo o kršćanima ili mormonima.

Na kraju, ovo su i dalje samo crtice iz života samoukog i svestranog umjetnika kojeg mnogi autori svrstavaju u sam vrh glazbenih uzora, ali u konačnici ipak su malo više od šture vijesti o njegovoj smrti. Najbolji način odavanja počasti ovom čovjeku uživanje je u bogatoj diskografiji koju je ostavio iza sebe. 

Hrvoje Marjanović
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara