Tko je odgovoran za kaos u Zagrebu?

VELIK dio Zagrepčana zbog paralize javnog prijevoza danas nije mogao na posao.

Stanovnici Novog Zagreba, Jaruna i drugih zagrebačkih četvrti te Samobora, u skupinama su se jutros vraćali s tramvajskih i autobusnih stajališta, nakon što i nakon sat, sat i pol vremena nisu dočekali prijevoz.

Oni koji su i dočekali tramvaje ili autobuse, uglavnom su nailazili na dulje zastoje. 

Niti glavne gradske prometnice, poput Selske i Maksimirske, nisu očišćene zbog činjenice da je snijeg, koji i dalje pada, ponegdje dosegao i visinu do 28 cm (Grič).

Najčešća pitanja građana bila su "Zašto vlada nije proglasila elementarnu nepogodu i proglasila dan neradnim, te tko je kriv?".

Zagrebačke ceste i djelatnici graskih poduzeća nisu uspjeli pobijediti snijeg

Iz Zagrebačkih cesta izjavljuju kako su na terenu od sinoć sve raspoložive ekipe, no da nisu uspijeli pobijediti gusti snijeg i vjetar koji snijeg vraća na očišćene prometnice.

Ukupno 117 ekipa Zagrebačkih cesta, kako tvrde, stalno je na terenu. U čišćenju snijega pomažu i djelatnici gradskih poduzeća Zrinjevac, Čistoća, Vodovod i Odvodnja.


Čitav dan smo pokušavali dobiti Blanku Stepenić iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću, kako bi nam rekla zašto Vlada danas nije proglasila stanje elementarne nepogode, no do iste se nije moglo doći.


Prognoza

 

Sutra zbog temperatura do -15, ne bi trebalo biti snijega, a za prekosutra se ponovno očekuju snažne snježne oborine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaos u prometu

 

Prema službenim informacijama, tramvaji voze s velikim poteškoćama, uz povremene zastoje. ZET-ovi autobusi ne voze na svim linijama.

Tramvajske linije br. 11 i 4 prometuju samo do Dubrave, a od Dubrave uključeno je nekoliko autobusa koji prevoze putnike do Dupca.

Tramvaji prometuju vrlo otežano zbog snijega koji još uvijek pada, ali i zbog sniježnih nanosa koje ralice za vrijeme čišćenja ulica nanose u tramvajske skretnice. Vrlo su neredoviti, a na njih se ponegdje čeka i više od sat vremena.

Autobusni promet odvija se također uz dosta poteškoća, a brdske gradske linije su u prekidu. Tako ne voze ZET-ovi autobusi na linijama 106, 123, 128, 129, 130, 135 i 137, izvijestio je ZET.

Zagrebačka policija pozvala je građane da ne idu na posao osobnim automobilima, kako bi se izbijegle gužve te omogućilo zimskoj službi neometano čišćenje. U Zagrebu se dogodilo tek petnaestak manjih prometnih nesreća, u kojima nije bilo ozlijeđenih

U Traumatološku kliniku jutros se javilo šestero građana s prijelomima ruku, nogu i kukova, a troje ih je zadržano na liječenju, izvijestio je dr. Petar Šegvić.

Kasne autobusi iz Dalmacije, zračna luka Pleso otvorena

Zbog otežanih vremenskih prilika autobusi u Zagreb stižu sa zakašnjenjem od 30 minuta do dva sata. Neke linije su otkazane.

Zbog prometne nezgode kod Obrovca, zbog koje je zatvorena cesta, autobus koji je u 6 sati krenuo iz Splita neće stići u Zagreb.

´Croatiatransov´ autobus iz Gospića zbog snijega i nevremena ne može se probiti do Zagreba niti će iz Zagreba za Gospić krenuti autobus koji polazi u 15,30 sati. Autobusi iz Krka i Baške ne voze jer je zatvoren Krčki most, a iz Zagreba također nisu krenuli autobusi za ta mjesta. Neće voziti ni autobus u 13,30 sati za Crikvenicu i Novi Vinodolski, a u 12 sati odatle u Zagreb neće stići linije.

Najgora je situacija u Lici, prema Istri i Rijeci gdje se promet odvija otežano. Kroz Gorski kotar cesta je otvorena, ali zbog sigurnosnih razloga kombiniraju se dvije tri-linije, izvjesstio je dežurni prometnik.

Iz Zadra, Šibenika, Splita, Metkovića i Dubrovnika autobusi kasne od 30 do 120 minuta, iz smjera Rijeke i Istre do dva i pol sata, a iz bliže okolice Zagreba: iz Siska, Petrinje, Gline, Kutine, Čazme, Bjelovara, Zlatara i Krapina od 30 do 60 minuta. Iz Austrije, Njemačke i Švicarske autobusi kasne više od tri sata zbog nevremena, ali i zbog čekanja na granici.

Prigradski željeznički promet u Zagrebu postupno se normalizira i vlakovi kasne najviše 30 minuta.

Najveće teškoće uzrokovane snježnim nevremenom bile su u široj zoni Zagreba između 6 i 8 sati ujutro kad su vlakovi kasnili 60 minuta, a osam prigradskih vlakova je bilo otkazano zbog kvarova elektromotornih garnitura.

Zbog snijega, niskih temperatura i kvarova željezničkih vozila te smrzavanja skretnica, još uvijek otežano prometuju vlakovi koji polaze iz Zagreba ili ulaze u Zagreb, a zbog toga su se javile i teškoće u željezničkom prometu prema Jugoslaviji i Mađarskoj.

U Zračnoj luci Pleso zrakoplovi u polasku su kasnili sat vremena. Zbog mehaničkih problema na pisti, odnosno elektronskog radio uređaja koji je bio zatrpan snijegom, avion koji je iz Splita poletio u 8,40 sati vratio se u matičnu zračnu luku. Ostali avioni sletjeli su na aerodrom, nakon što je očišćen snijegom zatrpani radio uređaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara