Tko je uništio? Vladimir Šeks. Tko će popraviti? Vladimir Šeks.

Foto: Goran Mehkek / Cropix

TKO JE u ovoj državi pozvaniji da nadgleda dovršetak pregovora o pravosuđu i ljudskim pravima od Vladimira Šeksa? Vjerojatno Branimir Glavaš, samo da nije zauzet obavezama u zeničkom kazamatu. Ali nema veze, njegov prijatelj Šeks taj zadatak će obaviti - malim prstom.

Vidite kako se mijenjaju stvari. Prije samo koji tjedan Vladimira Šeksa se navodilo kao prepreku dovršetku pregovora s Europskom unijom. Danas je on garancija da tih prepreka više ne bude i da se posao s pravosuđem obavi do lipnja.

Maše malim prstom

Još su svježe optužbe Amnesty Internationala oko Šeksove uloge u ratnim zločinima u Slavoniji, da bi sad taj isti Šeks brinuo oko provedbe odredbi o ljudskim pravima.

Još se pamte tvrdnje Damira Polančeca da mu je Šeks "mahao pred nosom malim prstom", pokazujući mu kako koliku će zatvorsku kaznu izreći njegov prijatelj Ivan Turudić, a sad takav čovjek vodi računa da se ispune uvjeti u poglavlju o pravosuđu.

Zovi lopova da uhvati lopova

Pa zaista, nema pozvanije osobe da obavi taj zahtjevan posao. Zovi lopova da uhvati lopova. Zovi Šeksa da sredi pravosuđe i pobrine se za ljudska prava. Zvuči kao dobra zajebancija. Ali nije.

Hrvatska Vlada zaista je postavila Vladimira Šeksa za supervizora provođenja akcijskog plana koji bi trebao omogućiti završetak pregovora u lipnju. Umjesto da dođe na udar tog istog pravosuđa, Šeks je gotovo preko noći postao njegovim supervizorom. Ovoga puta i službeno. S europskim pečatom.

Dvosjekli mač

Politički gledano, to je dvosjekli mač. S jedne strane, davanje tako važnog zadatka može se protumačiti i kao izraz ogromnog povjerenja premijerke Jadranke Kosor i njezine vlade. Čini se kao iznenadni "povratak otpisanog". No, s druge strane, ako pregovori ne budu dovršeni u zadanom roku - a u to mnogi počinju sumnjati - bit će lako krivnju svaliti na Šeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je mogao sređivati presude, odbacivati kaznene prijave i kontrolirati Ustavni sud, zašto nije mogao dovršiti pregovore? Dakle, Šeks je potrošna roba. Idealna za posao koji je gotovo nemoguće obaviti.

Čak i kad bi htio, što može napraviti?

Međutim, čak i da se Šeks ozbiljno primi posla, što uopće može učiniti u situaciji kad hrvatski sudovi izriču uvjetne kazne osobama koje su krivotvorile putovnice bjeguncu od Haaškog suda i traženom mafijašu?

Franjo Katavić i Salih Fazlić osuđeni su ovoga tjedna na uvjetne kazne zbog pomaganja u bijegu Anti Gotovini i Hrvoju Petraču. S porukom: nemojte to više raditi. Istina, presudom je utvrđeno da su bili dio mreže koja je pomagala bjegunce, bojkotirala Haag i zaustavila put Hrvatske prema EU, ali sud ih sada upozorava da to više nikad ne smiju učiniti. Barem ne u iduće dvije godine koliko traje rok kušnje.

Kako će Šeks to popraviti?

Kako će Šeks to popraviti? Tako što će drugostupanjskom sudu naložiti da poništi presudu, kad je već zakasnio s direktivom Općinskom sudu? I kako će poništiti sve ono što je godinama gradio kao siva eminencija hrvatskog pravosuđa, a zbog čega Hrvatska još uvijek nije zatvorila to poglavlje? Možda tako što će znati odakle početi... Nema što, to je prava poruka i Haagu i Bruxellesu.

Pa ipak, ova farsa sa Šeksom stara je HDZ-ova priča još od Sanaderova doba. Akcijskim planovima krpaju se propale strategije. Sklepanim koordinacijama povezuju se rupe u sadržaju, krpa se ono čega nema.

Tko je kriv?

Barem deset godina Hrvatska upozorava na veliki broj zaostalih predmeta. I sada kad se našla pred vratima EU, taj problem još nije riješen. Kao ni način imenovanja sudaca, ni praksa dodjela predmeta, ni vjerodostojnost sudaca, a o ratnim zločinima i ljudskim pravima da se i ne govori.

Tko je za sve to odgovoran? Vladimir Šeks. Tko bi se sad trebao pobrinuti da se sve to popravi? Opet Vladimir Šeks. Zvuči kao zajebancija. Ali nije. Zvuči kao nešto sasvim normalno u ovoj državi.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara