Tko laže, Polančec ili Maček?

Tko laže, Polančec ili Maček?

U PERIODU od travnja do srpnja 2006. postojeći Zakon o privatizaciji nije se mijenjao, ali zato stajalište hrvatske Vlade o raspolaganju vlasničkim udjelom u Plivi itekako jest.

Naime, u HTV-ovoj emisiji Kontraplan emitiranoj 7. travnja gostovao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je tada ustvrdio da zbog zakonskih ograničenja Vlada ne može prodati svoje dionice tvrtki koja je objavila javnu ponudu.

Polančec je otišao i korak dalje, eksplicite ustvrdivši kako Vlada neće prodavati dionice Plive. Inače, hrvatska Vlada posjeduje 18 posto dionica Plive.

No, otkako su se u borbu za preuzimanje Plive javnim ponudama uključili islandski Actavis i američki Barr, službeni se Vladin stav znatno promijenio.

Tako je glasnogovornik Vlade i spin-doktor premijera Ive Sanadera, Ratko Maček, u srijedu kazao Jutarnjem listu kako "Vlada ima pravo raspolagati svojim vlasničkim udjelom u Plivi bez ograničenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar ovih kontradiktornih izjava dva visoka Vladina dužnosnika zamolili smo neovisnog ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića.

"Zakon o privatizaciji kaže da se Hrvatski fond za privatizaciju ne može javljati na javne ponude za preuzimanje dioničkih društava. Ta odredba je donešena kako bi se u procesima privatizacije povećala transparentnost, odnosno da bi se smanjila mogućnost dogovaranja između potencijalnih partnera i pojedinih Vladinih dužnosnika." - kazao je Jurčić u razgovoru za Index.

"No, Vlada može donijeti posebnu odluku o prodaji bilo kojeg svojeg udjela, tako da to onda nije kontra zakona, nego bi proizlazilo iz ovlasti Vlade. No, koliko ja znam, nijedna Vlada dosad nije koristila tu mogućnost prodaje dionica." - dodao je bivši ministar gospodarstva.

"Mislim da će upravo slučaj preuzimanja Plive biti primjer za mnoštvo tipičnih slučajeva manipuliranja privatizacijskim procesom, zato što rijetko tko može dostići 51 posto dionica Plive ako se ne dogovori s Vladom." - zaključio je Jurčić.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara