Tko preživi, pričat će

Tko preživi, pričat će

Foto: Vlado Kos, Bruno Konjević/Cropix

SENZACIJA i igara. To je naš moto. Čak štoviše, moglo bi se reći da današnje vijesti više ni ne uređuju urednici i novinari već čitatelji koji svojim klikovima diktiraju i donekle formiraju naslove koji su se pretvorili u nemaštovitu bujicu tobožnjih skandala kojima morate pristupiti s velikom pažnjom jer često se iza šoka ne krije ništa drugo nego magnet za klikove. Naravno, u slučaju da je riječ o stvarnoj i relevantnoj senzaciji na koju valja privući pažnju, takav je naslov sasvim opravdan jer ponekad ljude morate šutnuti da bi se trgnuli.  U načelu nije riječ o nečem novom, radi se o konstantnom podizanju letvice jer ono što nas je šokiralo i sablaznilo prošle godine, neće nas u tolikoj mjeri šokirati u 2010. Tražimo nova uzbuđenja u svemu pa tako i u vijestima. No, znate da su stvari potpuno izmakle kontroli ako ni sutrašnju prognozu ne možete predstaviti na normalan način već posežete za senzacionalizmom kao da su meteorološka predviđanja nešto što mora biti nabijeno akcijom poput blockbustera Michaela Baya.

"Sutra će se nebo spustiti na zemlju! Jednom riječju: kaos" isprva zvuči kao jeftin tagline novog hita Rolanda Emmericha, ali riječ je o naslovu na koji ste jučer mogli naići čitajući dnevni tisak. Ostali su vijesti pristupili nešto blaže, ali u načelu mnogi su prigrlili taj pristup ovoj "nesvakidašnjoj" pojavi koju inače nazivamo "nevrijeme". Iza ove sulude konstrukcije ne krije se potres, tornado, erupcija vulkana ili smak svijeta već srijeda popraćena snijegom, burom i nešto nižim temperaturama. Obući ćete se toplije, uzeti šal, kišobran ili kabanicu i to je u pravilu to. Čak i ako padne nezamisliv snijeg i dođe do prometnog kolapsa, ponovno se ne radi o vijesti koja bi zaslužila ovakav naslov.

I naravno da je vijest najčitanija. Kada strahujete od četiri jahača Apokalipse koji na plećima atova očiju crnjih od duše Beelzebubove dolaze u vaš grad, donoseći sa sobom pestilenciju, smrt dojenčadi, skakavce i pritom kose nevjernike plamenim mačem, naravno da ćete to pročitati jer to bi otprilike značilo da se "nebo spustilo na zemlju". Zoran Vakula pokušava smiriti uznemireni narod riječima "ništa neuobičajeno, vjerujte", ali lako je njemu govoriti. Čovjek se valja pripremiti za "kaos". Vreće pijeska stavljaju se na prozore, kupuju se trajne namirnice jer možda nećemo iz podruma do kraja ožujka pa se valja opskrbiti onim najpotrebnijim. Roditelji šalju djecu rodbini u inozemstvo jer roditeljska je dužnost zaštiti nejač, a temperature od -4 pa sve do nevjerojatnih -7 mogle bi ih skončati jer svima je poznato da ovako niske temperature mogu značiti samo jedno - ledeno doba. Ovo je "dan poslije sutra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na momente se čini kao da je riječ o vijesti namijenjenoj žiteljima spilje koji još uvijek strahuju od gromova jer smatraju da su svojim postupcima naljutili Boga koji im se na taj način gromoglasno obraća. Kad padne kiša, mali Isus plače, a kad se naoblači mali je Isus tužan. Zato budite dobri i bit će vedro.

Deset pravila kako preživjeti oluju?!? U redu, volimo čitati gluposti, Ante Gotovac je zvijezda, nemamo kriterija i zaista je loše ako smo o takvim pizdarijama ovisni, ali nema potrebe za ovakvim nebulozama jer ipak nismo retardirani. Što slijedi? Deset razloga zašto ne provjeravati razinu goriva šibicom? Veliki vodič kroz drevnu vještinu disanja? Mnogi od nas vjerojatno znaju da na snijeg ne treba izlaziti u bermudama i espadrilama pa ovih deset pravila djeluje kao poruka plemenu koje se po prvi puta susrelo sa snijegom i vjetrom. Vremenska prognoza je onaj kratki segment koji dolazi nakon sporta i u pravilu je riječ o donekle pouzdanoj informaciji koja vam govori trebate li sutra ponijeti kišobran. Nemojmo i od toga praviti cirkus.

Valja se zapitati jesmo li na pragu nove ere i hoćemo li uskoro i sutrašnjoj prognozi pristupati kao još jednom skandalu. Milan Sijerković poručuje: "Bit će kiše, crno nam se piše. Pozdravite se sa životom, sutra umjerena naoblaka". Ubuduće svoju prognozu neće odjaviti simpatičnom pučkom izrekom tipa "Sveta Kata, snijeg na vrata" već citatom iz Biblije i prigodnom molitvom za duše onih koji će zauvijek nestati nakon "smrtonosne naoblake smrti".

Pripremite se, danas je taj dan. Tko preživi, pričat će.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara