Tko siluje demokraciju?

JEDNO je pobijediti. Ali sasvim nešto drugo formirati Vladu. Ivo Sanader zahtijeva da on dobije priliku formirati Vladu, a njegovi medijski pratitelji oduzimaju to pravo šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Zbog čega?

HDZ je relativni izborni pobjednik, ali ako ne skupi koalicijske partnere, onda mu to malo vrijedi. Zasad je jedini Sanaderov koalicijski partner dijaspora. Svi ostali radije bi ostali po strani: podjednako ljevica kao i desnica, a ni Josip Friščić nije oduševljen suradnjom sa Sanaderom. S druge strane, SDP s HNS-om i IDS-om ima jednaki broj mandata kao HDZ (66:66), što im daje pravo da s jednakih pozicija pristupi HSS-u, manjinama i drugim strankama i pojedincima koji su ušli u Hrvatski sabor.

Je li to silovanje demokracije?

Nipošto. Relativnu pobjedu HDZ-u nitko neće osporiti, ali nitko od ostalih stranaka nije dužan ni obavezan podržati njihov program, metode djelovanja i prihvatiti njihove uvjete za formiranje Vlade. Nema partnera, nema ni vlasti. U tom smislu, SDP bi mogao biti primamljiviji mnogim potencijalnim partnerima: manjinama, seljacima pa čak i pravašima i glavaševcima koji mrze Sanadera i žele mu se pod svaku cijenu osvetiti.

Ima, međutim, jedan dobar argument na Sanaderovoj strani. U njegovoj koaliciji ima mnogo više praznih fotelja. Kod Milanovića je puno veća gužva: HNS, IDS, možda i uvijek zahtjevan SDSS, pa tek onda na red dolaze seljaci i liberali. Jedva da će ostati mjesta za same SDP-ovce. Sanader može ponuditi puno više i sigurno će učiniti sve da ostane na vlasti. On nikad nije bio cicija. I zna kako se pregovara - milom, silom, kako god...

Uostalom, ako Sanader slomi Friščića, automatski će za njim krenuti manjine pa bi se time završila ta priča.

Zasad SDP može zapaliti svijeću na Kamenitim vratima i nadati se da Josip Friščić neće popustiti pritisku iz vlastite stranke i liberalnih partnera da se pod svaku cijenu dočepa vlasti. A pritom ga je SDP iznevjerio i nije uspio izboriti pobjedu u Hrvatskoj, bez dijaspore, jer je Friščiću to bio dobar alibi: “Koalirat ćemo s onom strankom koja osvoji većinu glasova u Hrvatskoj”. To je sad Sanader.

Treba li sad Friščić vjerovati njegovim obećanjima, a onda lupati glavom o zid kad shvati da je bio prevaren ili objaviti kako se ipak ne slaže s HDZ-om? Teška je to odluka.

Na SDP-ovu žalost, potvrdile su se najave da će dijaspora odlučiti izbore u Hrvatskoj. Niko Kovač definitivno je nadmašio Jadranku Puž (i njezinu sestru Baricu također). Pitanje dijaspore u kampanju je uveo Milanović i ona mu se obila u glavu. U prvom redu, HDZ je maksimalno moblizirao biračko tijelo u inozemstvu (čitaj, u BiH) gdje je dobio pet od ukupno sedam mandata (skoro kao u mračnim 90-ima), dok s druge strane Milanović nije na tom pitanju dovoljno mobilizirao svoje birače u Hrvatskoj kako bi kompenzirao glasove dijaspore.

Mlitava kampanja, lišena sadržaja, poante, oporbene oštrice, tako je dodatno uništena prevagom dijaspore.

U odazivu na izbore krije se i odgovor na pitanje kako ej SDP mjesecima vodio u anketama, da bi na krau izgubio izbore. U tim istraživanjima 84 posto građana najavljivalo je da će izaći na izbore i dati glas SDP-u. Na kraju je četvrtina ispitanika ostalo kod kuće, a SDP ostao bez desetak dragocjenih mandata.

SDP u kampanji nije uspio uvjeriti birače zbog čega bi izašli na birališta. Loptali su se s Ljubom Jurčićem, planirali ga se čak i riješiti u izbornoj noći, zbog čega je on panično išao spašavati glavu govoreći svim novinarima da je on “budući premijer”. Nisu poentirali na HDZ-ovim aferama u protekle četiri godine i artikulirali nezadovoljstvo građana, kojih je čak 70 posto tražilo promjenu vlasti. Milanović je bio previše sličan Sanaderu, a to je za SDP-ove birače smrtni grijeh.

Iako je SDP postigao zapažen uspjeh, skoro udvostručivši broj saborskih mandata, na kraju je debelo podbacio. Spašava ga jedino činjenica da je Sanader izgubio sve svoje koalicijske partnere, ali razlika od deset mandata u korist HDZ-a mogla bi biti prevelika prepreka za društvo s Iblerova trga.

Tomislav Klauški

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara