Tko smješta Zokiju pet minuta prije konvencije?

SNIMKA koju su jučer objavili gotovo svi mediji, a na kojoj se vidi Milanovićevo prekršeno obećanje o tome kako će dati ostavku na mjesto predsjednika stranke ukoliko ne pobijedi HDZ na izborima, puštena je u javnost s očiglednim ciljem (dodatnog) rušenja Milanovićevog ugleda dan prije stranačke konvencije. Pitanje je kome takav potez odgovara.

> Video: SDP-ovci biraju predsjednika stranke

Snimka je napravljena na prošlogodišnjem predstavljanju kandidata na Zagrebačkom velesajmu, nakon što su Milanović, Picula, Antunović i Bandić imali konferenciju za novinare. Snimljena je na zatvorenom dijelu, dakle, tajno, nakon što je iz sučeljavanja pred zagrebačkim SDP-om isključena javnost.

Budući da snimka dosad nije bila poznata javnosti, postavlja se pitanje kome je odgovaralo da se piše o Milanovićevom neispunjenom obećanju. Za pretpostaviti je da je ona, s obzirom da je snimljena u Zagrebu, bila u vlasništvu zagrebačkog SDP-a. Isto tako, "embedanje" snimke na YouTubeu bilo je isprva dozvoljeno, a zatim ukinuto. Na montaži se također vidi da između trenutka kada znatiželjnik iz publike postavlja pitanje i trenutka kada Milanović na pitanje počinje odgovarati, nedostaju jedna minuta i četrdeset sekundi.

Uopće je cijela sadašnja kampanja za predsjednika SDP-a bila daleko prljavija od protekle. Prošli su se put kandidati trudili javnosti pokazati kao složna i homogena cjelina i uvjeriti sve koji su ih gledali kako im je "Tim" važniji od osobnog probitka. Ne treba zaboraviti ni sučeljavanje pred televizijskim kamerama koje im nije trebalo.

Što se dogodilo od tada pa do danas, kad Dragan Kovačević na svom blogu piše o tome kako SDP ne smije gubiti "staru gardu odnosne provjerene, iskusne igrače" i kad se pita "treba li Hrvatskoj još jedan Sanader"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno. SDP je izgubio praktički sav kredibilitet velike složne cjeline.

Dogodila su se "kadrovska previranja", što prevedeno na hrvatski znači "žestoka unutarstranačka borba za moć". Svi koji su stali Milanoviću na put, kao Mato Arlović ili ivica Pančić, našli su se na marginama stranačkog života, a cijelo ovo vrijeme u pozadini stranke bruji tih, ali vrlo jasno primjetan sukob Milanovića i Bandića.

U tom kontekstu treba gledati pojavljivanje jučerašnje snimke. Naime, teško je pretpostaviti da ta snimka dolazi od nekog zabrinutog građanina, budući da ju se teško može nazvati novom viješću. Vjerojatnije je da se radi o pokušaju dodatnog rušenja Milanovićevog ugleda dan prije izbora.

Jedno je sigurno. SDP je izgubio praktički sav kredibilitet velike složne cjeline koja se bori za boljitak Hrvatske, i otkrio se upravo kao ono što se očekuje od jedne hrvatske političke stranke - konglomerat frakcija koje se bore za moć.

J.D.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara