Tko su Milovanović i Gudurić, mozgovi iza ubojstva Pukanića?

Tko su Milovanović i Gudurić, mozgovi iza ubojstva Pukanića?

DVOJICA bjegunaca za kojim je hrvatska policija raspisala tjeralicu u vezi s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, još se uvijek nalaze u bijegu. Neslužbeno se doznaje da se radi o prilično opakom dvojcu koji se terete za niz kriminalnih djela: državljaninu Srbije Bojanu Guduriću  i državljaninu BiH i Hrvatske Željku Milovanoviću.

Bivši pripadnik  "Crvenih beretki" Milorada Ulemeka-Legije, 42-godišnji Milovanović, jedan je od najopasnijih kriminalaca u regiji, a povezuje ga se i sa "Zemunskim klanom". Milovanović, koji je poznat i pod nadimcima "Crveni vjetar", "Gavro" i "Letač", rodom je iz Belog Manastira, a tamo ga pamte kao problematičnu osobu još iz njegove rane mladosti.

Osim što je tjeralicu za njim raspisao Interpol, on se nalazi i na tjeralici osječkog Županijskog suda, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Sudjelovao je u brojnim velikim pljačkama te je u više navrata bježao pred policijom. Prilikom dovođenja na beogradski sud 23. rujna 2004. godine, zbog sudjelovanja u spektakularnoj pljački 1.5 milijuna dinara iz Delta banke, taj je razbojnik spektakularno pobjegao stražarima skokom kroz WC prozor te je nakon tog i dalje nastavio s pljačkama.

Prilikom pljačke vozila s novcem koji je bio namijenjen pošti u Beočinu, u svibnju 2005. Milovanović je u pucnjavi s policijom bio ranjen u genitalije te je uspio pobjeći u BiH, u Tuzlu. U bolnici se pojavio sa zagnojenim genitalijama i predstavio se kao Stjepan iz Osijeka. Liječnici su shvatili da se radi o posljedici ranjavanja vatrenim oružjem, pa su provjerili njegov identitet i policija BiH ga ponovno uhićuje. No, ubrzo bježi iz vozila kojim su ga prebacivali na liječnički pregled . Zbog brojnih ubojstava, pljački, otmica i krađa, za njim su tjeralice raspisali i sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajone sa 24 godine završio na optuženičkoj klupi

Bojan Gudurić (27) zvan Bajone je kao 24-godišnjak kao član kriminalne skupine optužen u Srbiji za teška djela razbojstva počinjena u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu, u drugoj polovici 2004. i u siječnju 2005. godine. Njihove mete uglavnom su bile benzinske postaje, kladionice, zlatarnice, poslovne prostore, trgovine, a tužiteljstvo je utvrdilo da je njihov ukupni plijen bio 2.2 milijuna tadašnjih srpskih dinara. Skupina je pljačkala maskirana, naoružana do zuba, a žrtve su običavali vezivati selotejpom. Studirao je pravo u Novom Sadu.

K.S.
Foto: Interpol

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara