Todorić diže kredit od 400 milijuna eura

Tekst: J.Š.
Foto: Arhiva (Index)

ZBOG restrukturiranja dugova i poboljšanja financijskih pozicija, vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić ide u novi financijski aranžman. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Agrokoru će biti odobren sindicirani kredit sa šest banaka u iznosu između 350 i 400 milijuna eura koji će se otplaćivati pet godina.

U sastavu sindikata su domaće i strane (matične) banke od kojih je svaka preuzela obvezu osigurati po 50 milijuna eura, no računa se da će po zaključenju sindiciranja ukupan iznos biti i veći od "zajamčenih kvota". Radi se o drugom financijskom aranžmanu Agrokora Ivice Todorića u pola godine koji je predviđen za restrukturiranje bilance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićev greenfield u Rusiji

Restrukturiranje bilance poželjno je zbog najavljene ambicije i planova u Rusiji. Ivica Todorić o projektu u Rusiji prvi je put progovorio prije tri tjedna. Todorić bi tamo gradio tvornicu stočne hrane, svinjogojsku farmu i klaonicu čime bi zatvorio i kontrolirao lanac primarne proizvodnje. Zbog ruskih propisa prema kojima vlasnik zemljišta smije biti samo ruski državljanin, Agrokoru je u tome projektu potreban lokalni partner s kojim već traju razgovori i koji bi u projekt trebao unijeti zemljište čime bi Agrokoru osigurao ulaznicu u tamošnji poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Ukupan dug Agrokora 9 milijardi kuna

Prema financijskim pokazateljima za 2009. koje je objavila danska Jyske Bank, ukupan dug Agrokora na kraju prošle godine iznosio je 9 milijardi kuna, od čega se na kratkoročni dug odnosi nešto više od trećine. U odnosu na 2008. kratkoročni je smanjen za milijardu kuna, a dugoročni povećan za nešto više od 1,6 milijardi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara