Todorićev Agrokor tužio Hanfu: Ne žele dati 790 milijuna kuna za Belje

Foto: Arhiva

AGROKOR Ivice Todorića podnio je tužbu protiv Agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa)! Todorićeva firma odbila je postupiti po nalogu Hanfe, prema kojem je do 5. prosinca morala dostaviti zahtjev za preuzimanje preostalih dionica Belja. Agrokor bi to koštalo 790 milijuna kuna.

Naime, Hanfa je utvrdila da Agrokor 2007. godine, prilikom preuzimanja Belja, nije radio po zakonu, odnosno da nije objavio ponudu za preuzimanje čitavog društva, iako su do morali učiniti. Hanfa je stoga 6. listopada Todorićevoj firmi dala rok od 60 dana da objavi ponudu za preuzimanje 32 posto dionica Belja na burzi.

Zadani rok je istekao, a Agrokor nije objavio ponudu za preuzimanje Belja. Umjesto toga pokrenuo je postupke na Ustavnom sudu i na Upravnom sudu. Ustavnom sudu podnesena je tužba zbog povrede ustavnih prava: prava na pravično suđenje iz članka 29. stavak 1. Ustava, te prava na jednakost pred zakonom zajamčeno člankom 14. stavak 2. Ustava. Agrokor predlaže da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Hanfe. Upravnom sudu je 3. studenog podnesena upravna tužbu o čemu je Hanfa obaviještena u zahtjevu Agrokora za odgodu pravnih učinaka rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Agrokor je 3. studenog Hanfi podnio prijedlog za poništavanje njihovog rješenja, u čemu se pozivaju na članak 131. stavak 1. i 3. Zakona o općem upravnom postupku, a podredno zahtjevu za odgodu pravnih učinaka rješenja, sukladno odredbi članka 17. stavak 2. Zakona o upravnim sporovima do donošenja odluke Upravnog suda u upravnom sporu pokrenutom protiv rješenja Hanfe.

Hanfa ostaje pri svom

Iz Hanfe poručuju kako smatraju da je njihovo rješenje zakonito, da su u postupku postupali u skladu s pravilima upravnog postupka, te da Agrokorova Ustavna prava nisu povrijeđena. Također, Hanfa smatra da je u provedenom postupku točno i potpuno utvrdila činjenično stanje te da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenila materijalno pravo.

U tom se smislu Hanfa 24. studenog u odgovoru na ustavnu tužbu očitovala na navode iz Agrokorove ustavne tužbe, te navedeni odgovor uputila Ustavnom sudu. Agrokor je u skladu s tim obaviješten da Hanfa ne prihvaća njihov prijedlog za poništavanje rješenja kojim je određeno da moraju dati ponudu za preostale dionice Belja.

"Rješenjem Agencije od 01. prosinca 2011. odbijen je Zahtjev društva AGROKOR d.d. za odgodu pravnih učinaka Rješenja do donošenja odluke Upravnog suda Republike Hrvatske u upravnom sporu pokrenutom protiv Rješenja Agencije. Upravnu tužbu protiv Rješenja Agencija još nije zaprimila, a po primitku iste, Agencija će se detaljno i pravodobno očitovati u odgovoru na tužbu", priopćeno je iz Hanfe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara