Togo: sin preminulog predsjednika bit će novi šef države

Zastupnici togoanske Nacionalne skupštine u nedjelju su na izvanrednoj sjednici imenovali sina preminulog predsjednika Gnassingbea Eyademe, Faurea Gnassingbea, predsjednikom parlamenta nakon promjene ustava kojom će on moći legalno preuzeti vlast.

Vojska u Togou je u subotu nakon smrti predsjednika priopćila da će dužnost čelnika države preuzeti njegov sin, ali prema ustavu te afričke države novog je predsjednika trebalo izabrati biračko tijelo.

Nakon promjene ustava, niji potrebno održati izbore u roku od 60 dana od smrti predsjednika, već će Faure Gnassingbe kao predsjednik parlamenta automatski postati predsjednik države do isteka mandata njegova preminulog oca, odnosno do lipnja 2008.

Afrička unija u subotu je odluku vojske nazvala "vojnim udarom", napominjući da nema namjeru priznati novog čelnika države koji ne bi bio izabran u skladu s ustavom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Gnassingbe Eyadema, preminuo u subotu ujutro u 69. godini, predsjedao je Togom 38 godina, nakon preuzimanja vlasti 13. siječnja 1967. godine državnim udarom.

Francuska je svoje snage u Togou i drugim zapadnoafričkim zemljama stavila u stanje pripravnosti.

(Hina) xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara