Tojčić: Zimska služba učinila maksimum, bilo je pojedinačnh propusta

ZAMJENIK zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić ustvrdio je danas da je zagrebačka zimska služba jučer i noćas, raspoloživim ljudstvom i strojevima i u uvjetima na rubu elementarne nepogode dala maksimum, iako je bilo pojedinačnih propusta.

Snijeg je padao neprekidno 14 sati, a prosječno je bio visok oko 40 centimetara, naveo je Tojčić. Javni je promet bio usporen - tramvajski uz zastoje zbog tehničkih problema, a autobusne su linije većinom funkcionirale, osim broja 13 koje su bile povremeno obustavljene.

Tojčić je izvijestio da su odmah po nastupanju zimskih uvjeta sve planirane 94 ekipe zimske službe krenule u raljenje i posipanje gradskih prometnica, a da je u komunalnom dijelu aktivirano 86 ekipa i 124 radnika.

Jučer, 7. siječnja na terenu je bila 131 ekipa, a u komunalnom dijelu 86 sa strojevima i gotovo 500 radnika koji su čistili snijeg i posipali tramvajska i autobusna stajališta, stepeništa i pješačke zone.

Postoje tri razine prioriteta prometnica koje čisti zimska služba -u prvu skupinu spadaju prometnice na kojima se odvija javni gradski prijevoz i trebaju biti očišćene u roku od pet sati od prestanka padalina (ukupno 840 kilometara), u 2. za osam sati (341 km), a u 3. za 24 sata (204 km). Noćas su detaljno očišćena križanja nultog prioriteta kojima porometuju tramvaji.

Danas se cestovni promet odvijao uredno, ceste 1. i 2. prioriteta su proraljene, a očišćen je i dio prometnica 3. prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošeno je oko 2500 tona soli i oko dvije stotine tona sipine što je gotovo trećina planirane količine za čitavu zimu s umjerenim snježnim padalinama.

Direktor zagrebačkog električnog tramvaja Julius Pevalek izvijestio je da su jučer vozila 174 tramvaja, da je bilo 17 izvanrednih događaja odnosno da se 10 tramvaja pokvarilo i usporavalo promet.

U autobusnom je prometu bilo 12 izvanrednih događaja, a na nekim linijama djelomičnog i potpunog prekida prometa.

Pevalek je rekao da će se propusti proanalizirati i uputio javnu ispriku građanima zbog kašnjenja.

Član Operativnog stožera zimske službe iz Zagrebačkih cesta Milan Vojvodić rekao je da su njihove ekipe dobro odradile posao, da su ceste prohodne, uključujući i sljemensku za koju je potrebna zimska oprema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara