Tokio vidi poboljšanja ali Japanci otkazuju putovanja u Kinu

Sastanak japanskog premijera Junichira Koizumija i kineskog predsjednika Hu Jintaoa prvi je korak prema poboljšanju narušenih odnosa dviju zemalja, ocijenio je u ponedjeljak službeni Tokio dok mediji javljaju da Japanci otkazuju turistička putovanja u Kinu. L

Sastanak dvojice državnika na marginama azijsko-afričkog summita u Indoneziji dogodio se nakon tri tjedna protujapanskih demonstracija u Kini, katkad i nasilnih, a potaknulo ih je tiskanje novog povijesnog udžbenika kojim Japan navodno ublažava svoju vojnu agresiju na azijske susjede tijekom Drugog svjetskog rata.

"Vjerujemo da je sastanak predsjednika Hu Jintaoa i gospodina Koizumija ovoga puta stvarno bio korak prema normalizaciji odnosa dviju nacija", rekao je glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova Hatsuhisa Takashima, prenosi britanska agencija Reuters.

Japansko ministarstvo transporta objavilo je u ponedjeljak da je više od 10.000 japanskih turista otkazalo putovanja u Kinu planirana između 2. travnja, kada su počeli prosvjedi, sve do kraja svibnja,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Statistike su objavljene tri dana prije početka "Zlatnog tjedna", razdoblja u kojem počinju odmori a koje Japanaci masovno koriste za praznike.

Između 15 i 20 posto japanskih turista koji su kanili posjetiti Kinu u travnju i u svibnju otkazalo je putovanje, piše agencija France presse.

Prosvjeda protiv japanskog novog povijesnog udžbenika bilo je i u Južnoj Koreji no u toj se zemlji ne bilježe otkazivanja putovanja, dodaje France presse.

(Hina) xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara