Toledo uputio ispriku za razdoblje političkog nasilja u Peru

PERUANSKI predsjednik Alejandro Toledu u petak se navečer u ime peruanske vlade ispričao za sve poginule, nestale i raseljene tijekom razdoblja političkog nasilja u Peru koje je trajalo od 1980. do 2000. godine.

"Upućujem isprike u ime države svim poginulim, nestalim, tisućama raseljenih osoba, svima onima koji su bili mučeni, i općenito svim žrtvama nasilja i terora" tijekom tog razdoblja, kazao je Toledo u poruci naciji upućenoj u petak navečer.

"U svojstvu predsjednika države pogođene nasiljem, ne mogu ne preuzeti svoje odgovornosti iako mi u tom razdoblju nismo bili na vlasti", dodao je peruanski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Peru, nastavio je, "više ne može odbacivati istinu i potrebno je kazniti sve odgovorne za kršenja ljudskih prava". Toledo je najavio uspostavu Plana za mir i razvoj, vrijednog oko 822 milijuna dolara, iz kojeg će se isplaćivati odštete područjima Perua koja su najviše bila pogođena nasiljem.

Prema podacima Povjerenstva za istinu i pomirenje, tijekom dvadesetogodišnjeg nasilja u Peruu je ubijeno ili nestalo "više od 69.000 osoba". Od 1980. do 2000. godine zemljom su vladali predsjednici Alan Garcia (1985-90) i Alberto Fujimori (1990-2000.).

(Hina) nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara