Tolj: na venecijanski biennale šest hrvatskih umjetnika

Hrvatski izbornik na 51. venecijanskom biennalu Slaven Tolj predstavio je danas u Ministarstvu kulture umjetnike koji će ove godine predstavljati Hrvatsku na toj najpoznatijoj manifestaciji suvremene likovne umjetnosti koja se otvara 12. lipnja.

Izbornik se odlučio za djela Gorana Trbuljaka, Tome Savića Gecana, Paska Burđeleza, Alena Florinčića, Zlatana Dumanića i Borisa Šinceka. Obrazlažući odabir spomenutih umjetnika Tolj je kazao da je to jedan od mogućih pogleda na suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost.

Tema ovogodišnjeg Biennala je "Iskustvo umjetnosti," rekao je Tolj najviši da će se umjetnici predstaviti kroz video-instalacije, performance i konceptualne projekte. Defanzivnost je glavna karakteristika ove šestorice umjetnika, svojim djelima ne nude nikakva rješenja, a u vremenu dominacije forme, ostaju vjerni sadržaju, pojasnio je Tolj. Organizacija hrvatskog nastupa u Veneciji povjerena je Umjetničkoj galeriji iz Dubrovnika. Hrvatska izložba bit će postavljena u muzeju Fortuni San Marco-San-Benedeto u prostoru gdje su naši umjetnici nastupali prije dvije godine. Ugovor o korištenju toga prostora potpisan je između grada Venecije i Umjetničke galerije Dubrovnik 27. siječnja ove godine rečeno je na današnjoj pres konferenciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo kako ima puno povjerenje u Toljev odabir, dodavši da će navedeni umjetnici na najbolji mogući način predstaviti Hrvatsku na Biennalu.

(Hina) xta ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara