TOMAC U NEW YORKU O HRVATSKOM PITANJU

Hrvatsko nacionalno pitanje ne može se svesti samo na Hrvate u domovini već Hrvatska treba i dalje održavati čvrste veze s hrvatskom dijasporom u svijetu i brinuti o Hrvatima u BiH, rekao je u subotu u New Yorku potpredsjednik Hrvatskog sabora Zdravko Tomac. L

Tomac (SDP) bio je u subotu glavni govornik na proslavi Dana hrvatske državnosti u Hrvatskom centru župe sv. Ćirila i Metoda u New Yorku.

Govoreći okupljenim američkim Hrvatima o vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske, Tomac je rekao da je od presudne važnosti da Hrvatska bude primljena u Europsku uniju do 2007. kako ne bi ostala u skupini zemalja Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Sabora rekao je da je u Hrvatskoj sada na djelu otvaranje novih sukoba i podjela koje dolazi od dijela medija i političara. Naglasio je važnost potrebe za ponovnom uspostavom jedinstvene demokratske Hrvatske gdje stranke neće jedna drugoj biti neprijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomac smatra da se Domovinski rat sada napada i da se nastoji izvana, a jednim dijelom i u Hrvatskoj, Miloševićevu agresiju na Hrvatsku pretvoriti u sukob. Naglasio je da treba obnoviti vrijednosti Domovinskog rata.

U svečanom dijelu skupa nastupila je folklorna skupina Kardinal Alojzije Stepinac, pijanistica Martina Cukrov koja je izvela nekoliko kompozicija hrvatskih skladatelja iz 18. stoljeća, te djeca s Hrvatskog dječjeg festivala u New Yorku.

Obilježavanje Dana hrvatske državnosti u New Yorku organizirali su župnik župe Sv. Ćirila i Metoda fra Ivica Majstorović i predsjednik Središnjice hrvatskih društava New Yorka Josip Kristić. U New Yorku živi oko 150.000 američkih Hrvata.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara