Tomčić će preporučiti stranačkim klubovima da razgovaraju sa sindikatima

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić obećao je danas sindikalnim čelnicima da će im omogućiti razgovore sa stranačkim klubovima kako bi eventualno pridobili njihovu potporu oko izmjena radnog zakonodavstva.

Tomčić je petorici sindikalnih čelnika ponudio sudjelovanje u radu saborskih odbora i, kao promatrača, plenarne sjednice. Također im je obećao da neće biti ubrzane procedure kod usvajanja izmjena Zakona o radu (ZOR).

´Današnjim razgovorom napravljen je bitan pomak ka smirivanju situacije i spremnosti sindikata i poslodavaca na daljnje vođenje dijaloga´, rekao je Tomčić novinarima nakon odvojenih razgovora sa sindikalcima i poslodavcima.

Kao predsjednik HSS-a Tomčić smatra da izmjena ma ZOR-a treba skratiti otkazne rokove i smanjiti otpremnine, ali bi također trebalo osigurati mehanizme za zaštitu radnika.

Smatra također da u institutu ugovora na određeno vrijeme obavezno treba navesti razloge kada poslodavac smije sklapati takve ugovore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Lani je od ukupnog broja novozaposlenih čak preko 80 posto sklopilo ugovore o radu na određeno vrijeme, što držim neprihvatljivim pa treba pronaći rješenja da se udio takva radnog odnosa smanji´, rekao je Tomčić.

Sindikalci su izrazili nadu da će do drugoga saborskog čitanja biti izmijenjena sporna pitanja u prijedlogu izmjena ZOR-a, dodavši kako nastavljaju pripreme za sindikalne akcije ako se ne usuglase sporna pitanja.

Glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević ocijenio je prijedlog izmjena ZOR-a kompromisnim rješenjem, koje će nakon pet godina vjerojatno trebati ponovno mijenjati.

Zastupnici ne bi trebali uvažiti argumente sindikata, koji razmišljaju na kratki rok, nego prihvatiti izmjene kako bi hrvatsko gospodarstvo postalo konkurentnije, rekao je Ivančević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara