Tomčić: Država će morati biti pravedna u naknadi šteta

PREDSJEDNIK Sabora Zlatko Tomčić izjavio je danas da će država morati biti pravedna u pomoći onima koji su stradali zbog suše, nestašice vode i požara.

Tomčić je za obilaska Daruvara najavio da bi o tome Sabor trebao imati izvanredno zasjedanje početkom rujna.

Predsjednika Sabora su čelnici grada i lokalni gospodarstvenici upoznali s problemima i štetama nastalima zbog manjka vode u gradskom vodovodnom sustavu. Budući da je ovih dana protok vode pao s 80 litara u sekundi na samo 25 litara, u dogovoru s gospodarstvenicima, najvećim potrošačima isključena je voda, što je gospodarstvu stvorilo velike štete.

U najvećem potrošaču vode, Daruvarskoj pivovari, štete već sada procjenjuju na 200 tisuća kuna a one će se idućih dana vjerojatno povećati. Prema riječima tehničkog direktora Daruvarske pivovare Kreše Marića pivovara mora vodu voziti iz 30 kilometara udaljene Garešnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog manjka vode u Daruvaru su privremeno zatvorene i dvije klaonice, a u najvećem hrvatskom prerađivaču smrznute ribe u Hrvatskoj, daruvarskoj Iridi, također trpe štete zbog manjka vode.

Štete trpe i stočari kojima nedostaje voda za stoku, a mnogi od njih nisu ni priključeni na vodovod dok su im vlastiti bunari presušili. O tomu je Tomčiću govorio Slavko Majdak iz Daruvara, vlasnik tvrtke "Majdak promet" koja na godinu utovi 6 tisuća junadi.

Gradonačelnik Daruvara Zvonko Cegledi istaknuo je da će se problem vodoopskrbe Daruvara riješiti do 2005, kada bi trebao biti završen županijski regionalni vodoopskrbni sustav. On je dometnuo da će zatražiti da se zbog manjka vode na daruvarskom području proglasi elementarna nepogoda.

Predsjednik Sabora je pohvalio daruvarski primjer snalaženja gospodarstvenika u novonastalim uvjetima. Tomčić je, međutim, napomenuo da će Hrvatska "morati naći sistemska rješenja u poboljšanju infrastrukture" kako bi se ubuduće moglo raditi u ekstremnim uvjetima kao što su ovogodišnji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara