Tomčić: Koalicija će idući tjedan odlučiti hoće li Saboru uputiti zajednički prijedlog izbornog zakona

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je danas da će slijedeći tjedan čelnici vladajuće koalicije odlučiti hoće li u Sabor poslati zajednički prijedlog novog izbornog zakona ili će Sabor pojedinačno raspravljati o zakonskim prijedlozima koje upute pojedine stranke.

Tomčić je to rekao nakon sjednice saborskog Predsjedništva na kojoj je bilo riječi o 29. sjednici Hrvatskog sabora koju je sazvao za 22. siječnja i koja bi trajala tri tjedna.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da se s obzirom na veliki broj zakona, koje će u ovoj godini trebati donijeti vezano za priključivanje Europskoj uniji, u Saboru uvelike razmišlja o osnivanju posebnog odbora. Taj bi odbor raspravljao i usuglašavao sve zakonske prijedloge vezane za tu problematiku, tako da bi se na plenarnoj sjednici donosili nakon jednog čitanja.

Izvijestio je da je pozitivno ocjenjena ideja Demokratskog centra o osnivanju parlamentarne televizije, te da će u vezi s tim Odbor za medije u roku od mjesec dana analizirati tehničke mogućnosti. Naime, nakon što se, kako se planira, privatizira 3. program HTV-a doći će u pitanje tv prijenos saborskih sjednica pa DC predlaže osnivanje parlamentarne televizije čiji bi program mogle otkupljivati sve zainteresirane tv postaje.

Inače, na predloženom dnevnom redu 29. sjednice za sada je 50-ak točaka, uz ostalo, u prvom čitanju Prijedlog zakona o obitelji, braku, izvanbračnim zajednicama, te zakonski tekst o zaštiti od nasilja u obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri tjedna rada Sabor bi trebao raspraviti Izvješće državnog ureda za reviziju o radu na provedbi revizije pretvorbe i privatizacije.

Također bi trebao raspravljati i odlučiti o prijedlogu strategije razvitka RH ´Hrvatska u 21. stoljeću - znanost´ te o prijedlogu projekata hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava za 21. stoljeće.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o zaštiti potrošača te u drugom čitanju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se predlaže višestruko povećanje kazni za teže prometne prekršaje kao i zabrana uporabe mobitela u vožnji.

Sabor bi tijekom 29. sjednice trebao potvrditi i niz bilateralnih ugovora i sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara