Tomčić: Nisam sklopio pakt s Račanom o datumu izbora, HSS za izbore čim prije

PREDSJEDNIK Hrvatskog Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić istaknuo je želju HSS-a da izbori budu čim prije i time odbacio tvrdnju u jednom hrvatskom tjedniku da je s premijerom Račanom sklopio pakt da izbori budu u ožujku 2004.

Nikakav dogovor između Račana i mene nije postignut, izjavio je Tomčić novinarima u Saboru.

Rekao je i da s Račanom temu datuma izbora nije otvarao poslije postignutog dogovora u koaliciji.

Upitan hoće li HSS inzistrirati na izborima sredinom jeseni, ako se ostali u koaliciji dogovore drugačije, Tomčić kaže da HSS ne može sam donijeti odluku, ali kako je siguran da ima dovoljno snažnih argumenata da uvjeri partnere da je u sadašnjoj situaciji jedini logičan potez da izbori budu sredinom jeseni.

HSS će ostati kod svog stava i vjerujemo da ćemo partnere uspjeti uvjeriti u ispravnost takvog stava, rekao je dodajući da bi bilo korisno odrediti točan datum izbora i to uz prethodno taksativno određivanje obveza.

S obzirom na važnost cilja koji si je Hrvatska postavila, (ulazak u EU), saborsko ljeto može biti i radno. Ne vidim razloga zašto ne bi na izvanrednim sjednicama tijekom ljeta donosili zakone potrebne za usklađivanje s EU, rekao je.

Prenoseći želju stranke da izbori budu čim prije, dodao je da se u HSS-u neće tvrdoglaviti i gledati jesu li tjedan ili dva prije ili poslije od, u koaliciji prethodno dogovorenog termina, a uzimajući u obzir da Hrvatska mora ispuniti ozbiljne obveze prema EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je da bi odgađanje izbora za kraj 2003. ili za početak 2004. destimulativno djelovalo na dijelove državne uprave, a prije svega na Vladu i Sabor u ispunjavanju obveza prema EU.

HSS, naglasio je, ne odstupa od svojih stavova, i sve su spekulacije, pa i one o mogućem partnerstvu nakon izbora koje su "usmjerene očito na stvaranje raspoloženja unutar HSS-a". No, to je sve skupa jalov posao, istaknuo je Tomčić.

Dodao je da HSS ostaje pri odluci da na izbore ide samostalno, da se ne dogovara prije izbora, a da razgovori o mogućim koalicijama počinju tek s objavom izbornih rezultata.

Za nas je EU prioritetni zadatak, naglasio je i podsjetio na obveze koje čekaju Sabor i Vladu na putu u Uniju, od donošenja zakona do priprema odgovora na više tisuća konkretnih pitanja.

No, i taj se posao, drži, može dijelom unaprijed odraditi, na 80 posto pitanja može se unaprijed pripremiti odgovor.

Dakle, ne radi se ni o kakvom cajtnotu da se neki poslovi vezani za ulazak u EU ne mogu obaviti do jeseni, nego očito o procjeni određenih analitičara, možda i ponekih stranaka iz koalicije da bi im se više isplatilo održati izbore u trećem ili četvrtom mjesecu iduće godine, zaključio je Tomčić .

Na koje stranke misli, predsjednik HSS nije želio reći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara