Tomčić: Odluka oporbenih stranaka nije dobra za parlamentarizam

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je večeras kako odluka oporbenih stranaka, HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a, da će njihovi zastupnici djelomice bojkoti glasovanje u Saboru, nije dobra za parlamentarizam.

Ocijenio je da hrvatska javnost to neće dobro prihvatiti.

Predsjednici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a, danas su, razmotrivši stanje u Osječko-baranjskoj županiji, uputili oštar prosvjed vladajućoj koaliciji, koja je u utorak u Hrvatskom saboru većinom glasova odbila zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem članka 84., stavka 1., točke 5. Zakona o lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi, glede stanja u Skupštini Osječko-baranjske županije.

Predsjednici stranaka, Ivo Sanader, Dražen Budiša, Anto Đapić i Mate Granić, dogovorili su se da u znak prosvjeda zbog kršenja Zakona i Ustava od vladajuće koalicije, zastupnici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a od idućeg tjedna neće sudjelovati u glasovanju u Hrvatskom saboru, osim kad se bude glasovalo o zakonima kojima se usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravilima i propisima Europske unije, te o zakonima kojih su predlagatelji te četiri stranke.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić procijenio je da je stanje u Osječko-baranjskoj županiji tek povod za postupak oporbe, a uzrok je, kako kaže, "nervoza i želja oporbe za što skorijim izlaskom na izbore".

"Oporba je nestrpljiva, no, ako se prisjetimo u zadnjih deset godina do zadnjeg se dana nije znalo kad će biti izbori", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora također je rekao da za određene vrste nezadovoljstva, kakav je primjerice slučaj Osječko-baranjske županije, postoje pravni lijekovi, a da rješenje ne može biti bojkot Sabora.

Tomčić je ustvrdio i kako javnost vidi da se tijekom cijele godine primjećuje opuštenost saborskih zastupnika, iz čega se, kaže, ne može izdvojiti ni koalicijske zastupnike.

Predsjednik Sabora najavio je da će zato "o tome provesti ozbiljan razgovor unutar koalicije kako bi Sabor mogao nastaviti normalno raditi".

Komentirajući današnju pritužbu triju oporbenih stranaka u Osječko-baranjskoj županiji (HDZ-a, HSLS-a i HSP-a) Misiji OESS-a u Hrvatskoj, da je, nakon ostavke 26 od 51 vijećnika, Osječko-baranjska županijska skupština, pod vodstvom SDP-a, nelegalno nastavila rad, kršeći time zakone i Ustav RH - Zlatko Tomčić je rekao da prvo treba iskoristiti domaće pravne mogućnosti pa tek onda posegnuti za međunarodnima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara