Tomčić primio izaslanstva akademije tehničkih znanosti i sindikata graditeljstva

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je danas u odvojene posjete izaslanstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i izaslanstvo Sindikata graditeljstva Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Predstavnici Akademije tehničkih znanosti upoznali su Tomčića s projektnim i publikacijskim aktivnostima koje provode s ciljem predstavljanja tehničkog i znanstvenog potencijala političkim, gospodarskim i inim strukturama u zemlji. Istaknuli su potrebu međusobnog povezivanja tehničkih disciplina, ali i njihova povezivanja s drugim strukama radi osnivanja interdisciplinarnih ekipa koje će aktivno pridonosti razvoju društva u svim njegovim segmentima.

Predsjednik Tomčić se suglasio s iznijetim stavovima, te naglasio da hrvatsko društvo pokazuje manjak interakcije i sinergije između donositelja političkih odluka i struke, odnosno znanosti, te da je taj nedostatak potrebno ukloniti kako bi se zadržao kontinuitet pozitivnih promjena u društvu, stoji u priopćenju.

Predstavnici Sindikata graditeljstva Hrvatske izvijestili su Tomčića da je taj Sindikat ovu godinu proglasio "godinom vraćanja digniteta građevinskoj djelatnosti". To je iznimno važno jer je graditeljstvo jedna od najrizičnijih grana u smislu uvjeta rada, a konstantno bilježi i zaostajanje plaća u odnosu na prosjek u gospodarstvu, rekli su.

Problematiku struke dodatno usložnjava prevelik broj građevinskih tvrtki s malim brojem zaposlenih, kao i nedostatan interes mladih za građevinsku djelatnost, upozorio je Sindikat.

Predsjednik Sabora je istaknuo kako je pootrebno aktivno raditi na zaštiti položaja djelatnika građevinske struke, ali i na njihovoj edukaciji i pronalaženju stimulativnih mjera za saniranje stanja u građevinarstvu, što će posredno pridonijeti i razvoju gospodarstva u cjelini, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara