Tomčić razgovarao s finskim veleposlanikom

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je veleposlanika Finske u Republici Hrvatskoj Ilpoa Ilmaria Manninena koji je pozdravio predstojeće podnošenje zahtjeva za članstvo RH u EU, najavljeno za petak, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.

Manninen je izrazio spremnost Finske da pruži svoju potporu Hrvatskoj, u smislu prenošenja svojih iskustava, u procesu približavanja EU, te u tom kontekstu pozdravio najavljeno apliciranje RH za članstvo u EU 21. veljače i izrazio nadu da će Hrvatska biti primljena u punopravno članstvo u idućem krugu proširenja 2007, navodi se u priopćenju.

Veliki postotak hrvatske javnosti, preko 75 posto, ima pozitivan stav prema pristupanju Hrvatske u EU, pa ako se tome pridoda i konsenzus gotovo svih političkih stranaka o tom pitanju, zatim u zadnje vrijeme sve manje prigovora međunarodne zajednice o nekim uvjetima koji su se stavljali pred Hrvatsku, (npr. Haag, povratak izbjeglica, zaštita manjinskih prava), držim da Hrvatska s pravom može očekivati naklonost i konačno pozitivnu formalnu reakciju Europske komisije na podnošenje svog zahtjeva, naglasio je Tomčić.

Finski je veleposlanik istaknuo tradicionalno dobre i stabilne odnose dviju zemalja, koje u prvom redu karakterizira nepostojanje otvorenih pitanja, i obostranu želju za dodatnim jačanjem i dinamiziranjem različitih oblika suradnje.

Tomčić je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog dobrih hrvatsko-finskih odnosa i rekao je da intenzivni parlamentarni odnosi mogu pridonijeti unapređenju političkih i gospodarskih odnosa.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara