Tomčić razgovarao sa slovačkim predsjednikom Schusterom

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić primio je u petak predsjednika Slovačke Republike Rudolfa Schustera u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Sabora.

Tomčić je kazao da je Schusterov posjet Hrvatskoj još jedna potvrda izvrsnih odnosa između dviju zemalja koja može poslužiti i kao poticaj za još bolju političku, gospodarsku i parlamentarnu suradnju. Pritom je naglasio da Hrvatska i Slovačka dijele sličnu povijest, ali i budućnost, jer prolaze kroz sveobuhvatne reforme i dijele iste vanjskopolitičke ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomčić je govorio i o trenutačnim događanjima koje Hrvatsku očekuju na vanjskopolitičkom planu ocijenivši ih vrlo dinamičnima s obzirom na predstojeće uručenje odgovora RH na upitnik Europske komisije, skorašnje izvješće glavne tužiteljice haškog tribunala Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a i s obzirom na parlamentarnu raspravu o gospodarskom pojasu na Jadranu. Istaknuo je kako u procesu približavanja Europskoj uniji veliku ulogu ima i Hrvatski sabor usvajanjem zakona koji su harmonizirani sa zakonodavstvom EU.

Schuster je istaknuo kako je u procesu donošenja zakona potrebno staviti težište na kvalitetu, a ne na količinu zakona koji se odnose, jer prema slovačkom iskustvu, zakoni trebaju biti dobro pripremljeni kako bi ispunili svoju primarnu svrhu: da služe općem boljitku građana, stoji u priopćenju. Kako je naglasio, Slovačka podupire ulazak što većeg broja zemalja u EU jer smatra da će to dati novu kvalitetu njezinom funkcioniranju.

Na kraju razgovora, sugovornici su se suglasili da je dobre bilateralne odnose potrebno iskoristiti za jačanje gospodarskih odnosa koji bilježe relativno skromne rezultate, što svakako valja promijeniti u doglednoj budućnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara