Tomčić: Rješavanje slučaja Gotovine sanirat će odnose RH i Britanije

HRVATSKA ima podršku Velike Britanije za svoje europske ambicije a rješavanjem slučaja generala Gotovine naši odnosi bit će u potpunosti sanirani, izjavio je u utorak u Cardiffu predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Tomčić je u okviru svog radnog posjeta Velikoj Britniji u utorak posjetio Cardiff, glavni grad Walesa.

"U jučerašnjim razgovorima u Londonu spominjan je slučaj generala Gotovine", rekao je Tomčić.

On je rekao da britanska stranka pozitivno ocjenjuje ono što se u posljednje vrijeme događa oko slučaja generala Gotovine.

"Izravne povezanosti između ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i rješavanja slučaja Gotovine nema, ali moj je osjećaj da bi rješavanjem toga slučaja naši odnosi bili u potpunosti sanirani", rekao je Tomčić.

Velika Britanija je u listopadu prošle godine zamrznula proces ratifikacije SSP-a između Hrvatske i Europske unije zbog slučaja Bobetko.

"Vjerujem da nakon ovih razgovora postoje realni izgledi da SSP vrlo brzo uđe u proceduru britanskog Parlamenta. Također, iskreno vjerujem da će uskoro biti razmatrano pitanje ukidanja viza", rekao je Tomčić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj je posjet pridonio razbijanju stereotipa o odnosu britanske politike prema Hrvatskoj", rekao je Tomčić dodavši da "Velika Britanija nema ni najmanje rezerve prema hrvatskim strateškim ciljevima - ulasku u EU i NATO".

Tomčić je u ponedjeljak u Londonu imao razgovore s nizom britanskih dužnosnika iz izvršne vlasti i s predsjednikom Donjeg doma britanskog Parlamenta Michaelom Martinom.

U utorak se u Cardiffu sastao s predsjednikom velške skupštine Daffyddom Elis-Thomasom, te s predstavnicima velške Razvojne agencije.

Velški domaćini organizirali su hrvatskom izaslanstvu obilazak cardiffske luke koja se posljednjih desetak godina intenzivno obnavlja.

"Ovdje se na primjeru cardiffske luke najbolje može vidjeti potreba da država intervenira u strateškim projektima od čega postoji zazor u tranzicijskim zemljama", rekao je Tomčić.

(Hina) sv sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara