Tomčić s Pattenom o hrvatskoj aplikaciji

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić razgovarao je u četvrtak u Zagrebu s Chrisom Pattenom, povjerenikom Europske komisije za vanjske odnose, o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, te o aktualnom stanju u regiji, priopćio je Hrvatski sabor.

Patten je pozdravio hrvatsko podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, rekavši pritom da na temelju dosadašnjih iskustava s aplikacijskim zemljama proces evaluacije zahtjeva traje oko godinu dana, te da se sukladno tome odluka Europske komisije o hrvatskom zahtjevu može očekivati u prvoj polovici 2004. godine.

Podnošenje zahtjeva je ocijenio važnim korakom koji je RH poduzela na svom putu prema europskoj integraciji, nakon čega predstoji najteži dio posla: provedba preuzetih obveza.

Konačan ishod integracijskih nastojanja, naglasio je Patten, ovisi isključivo o Hrvatskoj i njezinim postignućima u tom procesu, nastavlja se u priopćenju.

Tomčić je zahvalio sugovorniku na iznijetim stavovima i mišljenjima o približavanju RH Europskoj uniji, pri čemu je izrazio nadu da bi jednogodišnji rok mogao biti i skraćen. Izvijestio je Pattena da je Hrvatska pri kraju s ispunjavanjem političkih uvjeta za članstvo u EU, naglasivši da je uspješno rješavanje višesmjernog povratka prognanih i izbjeglih presudno za saniranje stanja u zemljama regije.

Sugovornici su u razgovoru razmijenili stavove i o jučerašnjem ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića, pri čemu su obojica izrazila duboku zabrinutost za stanje u susjednoj zemlji, koje može imati negativne implikacije i na susjedne zemlje.

Patten je iznio mišljenje da zbivanja u Srbiji ne mogu utjecati na proces približavanja Hrvatske EU, dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara