Tomčić u posjetu Rumunjskoj: Bilateralni odnosi izvrsni

BILATERALNI odnosi između Hrvatske i Rumunjske su izvrsni, ali još postoje područja za produbljivanje suradnje, porije svega gospodarstvo, čiji potencijal nije u potpunosti iskorišten, rekli su predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić i predsjednik Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta Valer Dorneanu nakon susreta u utorak u Bukureštu, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Tomčić je u ponedjeljak na čelu saborskog izaslanstva otputovao u dvodnevni posjet Rumunjskoj, prvi između dviju zemalja na najvišoj parlamentarnoj razini.

Osim s domaćinom Dorneanuauom, izaslanstvo se susrelo i s predsjednikom Senata Nicolaeom Vacaroiuom i ministrom vanjskih poslova Mirceom Geoanom, a primio ga je i predsjednik Rumunjske Ion Iliescu.

U saborskom se priopćenju navodi kako je domaćin posjet hrvatskog izaslanstva pozdravio kao dobar početak intenziviranja parlamentarne suradnje, a posebno kroz mogućnost tješnjeg povezivanja Odbora za europske integracije i gospodarstva dvaju parlamenata. Kao konkretan nastavak suradnje Tomčić je uputio poziv za što skoriji posjet Hrvatskoj predsjednicima obaju domova rumunjskog parlamenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim razmjene mišljenja o aktualnim bilateralnim odnosima, kaže se dalje u priopćenju, glavne teme razgovora bile su proces proširenja EU i NATO saveza, te stanje u jugoistočnoj Europi.

Rumunjski dužnosnici su izrazili bezrezervnu podršku hrvatskim naporima za postizanje punopravnog članstva u EU i NATO-u, kao i spremnost da svojim iskustvom u integracijskim procesima pruže punu podršku Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/dam rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara