Tomčić: Vjerujem da će izbori biti u listopadu

PREDSJEDNIK Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić smatra da će parlamentarni izbori biti održani u listopadu, izrazivši nezadovoljstvo što je SDP, suprotno koalicijskom dogovoru, već najavio moguće termine održavanja izbora.

"Vjerujem da će listopad biti mjesec izbora, izjavio je Tomčić u današnjoj radijskoj emisiji "S Markova trga".

Istaknuo je da je na sastanku petorke dogovoreno da će se datum izbora naknadno odrediti, a da će se u javnosti objaviti samo da će se izbori održati sredinom jeseni. Stoga je izrazio nezadovoljstvo što je SDP u prošlu subotu već govorio o datumu izbora - 26. listopada ili 9. studenoga.

"Ne znam radi li se o mašti nekih medija ili određenoj igri unutar koalicije", rekao je dodajući da o tako važnoj temi nešto ima reći i Sabor, Predsjednik Republike, a mora se konzultirati i Ustav.

Ako na izbore idemo u listopadu onda se Sabor mora raspustiti od 15. kolovoza do 20. rujna, i o tome se treba konzultirati, rekao je.

Nezadovoljstvo je izrazio i pokušajem SDP-a da pri glasovanju amandmanima iziđe iz okvira tehničkih izmjena Izbornog zakona.

"Bitno je da pokušaji SDP-a nisu prošli, jer ako smo se dogovorili ići samo na tehničke izmjene onda to nije bilo korektno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit hoće li se mijenjati Zakon o izbornim jedinicama, rekao je da to treba pitati i ustavne stručnjake, odnosno je li moguće nakon donošenja izbornog zakona mijenjati izborne jedinice.

Ako u izborno zakonodavstvo spadaju i izborne jedinice onda više nema mogućnosti za izmjene jer smo prekoračili ustavni rok do kada je to trebalo učiniti, a to je 2. travnja, pojasnio je.

Govoreći o nezadovoljstvu dijela oporbe da dijaspora svoje zastupnike bira po nefiksnoj kvoti, rekao je da je izborno pravo dijaspori zajamčeno kao i na prošlim izborima.

Bitno je, drži, Hrvate u dijaspori stimulirati da izađu na izbore, dok će se pitanje glasovanja Hrvata u BiH regulirati međudržavnim sporazumom.

Tomčić se nada da predizborna promidžba neće produbiti sporove u vladajućoj koaliciji i otežati dogovore o pojedinim temama, iako priznaje da je "teško prognozirati koliko će koalicija za to imati snage".

"Moramo pokušati korektnim međustranačkim odnosima u koaliciji i Saboru posao odraditi na najmirniji i najkonstruktivniji način u korist cijelog društva, a da međustranačke odnose i predizborne aktivnosti ostavimo za vrijeme kada se raspišu izbori", rekao je Tomčić.

Najavio je da će Hrvatski sabor u srijedu raspravljati o privatizaciji Sunčanog Hvara što je predložio Klub zastupnika HSLS-a, kao i da će u ime svoje stranke govoriti o toj temi.

"Očekujem dobronamjernu konstataciju da je dosadašnji tijek privatizacije potpuno promašen", rekao je Tomčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara