Tomčić zbog viznog režima otkazao posjet Kanadi

Tomčić zbog viznog režima otkazao posjet Kanadi
SABORSKO izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Zlatkom Tomčićem nije jučer, kako je bilo predviđeno, otputovalo u službeni posjet Kanadi zbog viznog režima.Tomčić je rekao kako nije mogao prihvatiti pravila što su se nametnula hrvatskoj delegaciji.

Izaslanstvo na čelu s Tomčićem, koji je vrlo suzdržano govorio o razlozima neodlaska, u Kanadu je pozvao predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Peter Miliken, a to je trebao biti prvi službeni susret parlamentaraca dviju država.

"Poziv sam primio s radošću (...), no u pripremi odlaska na konzularnom su se planu pojavile za mene nepremostive teškoće u smislu predviđenog viznog postupka", izjavio je Tomčić.

Dodao je da se - "uvažavajući i poštujući zakone i postupke domaćina" - ispičao svojem kolegi Milikenu što ne može doći u službeni posjet, te da je o tome obavijestio i kanadskog veleposlanaka u Zagrebu.

O pojedinostima iz pisma Milikenu i razgovora s veleposlanikom Tomčić nije želio govoriti. "Detalje neću iznositi jer smatram da bi to otežalo našemu Ministarstvu vanjskih poslova uređenje tih odnosa na primjereniji način", izjavio je predsjednik Sabora.

Smatra da je postupio ispravno, štiteći dignitet Republike Hrvatske i dužnosti koju obnaša.

"Vjerujem također da će moj postupak biti dobar poticaj da dva ministarstva vanjskih poslova urede područje konzularno-viznih postupaka na primjereniji, ali recipročan način", istaknuo je.

Predsjednik Sabora dodao je da je poziv primio s radošću i zbog činjenice da u Kanadi živi više od 300.000 hrvatskih iseljenika, s čijim se predstavnicima trebao sastati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Tomčić odbio konkretnije govoriti o razlozima zbog kojih je otkazan put u Kanadu, neslužbeno se doznaje da je pravi razlog u postupcima i upitima koji su se, u sklopu viznog režima, postavljali hrvatskim parlamentarcima.

Po tim informacijama, od njih je traženo da odgovore i na pitanja koja su bila isključivo osobne prirode i koja su se odnosila na članove njihovih obitelji. Od nekih članova izaslanstva, doznaje se, traženo je da odgovore na pitanja koje sadržava obrazac D20, koji je Kanada uvela 1996., a u sklopu kojeg hrvatski državljani u dobi od 18 do 65 godina koji traže vizu moraju odgovoriti i na pitanja vezana za vojnu službu, npr. o vojnoj postrojbi u kojoj su služili (u Domovinskom ratu), njezinu kretanju i sl.

Hinin izvor napominje da je to zanimljivo s obzirom na to da je Kanada službeno ukinula obrazac D20 za hrvatske diplomate i visoke dužnosnike koji putuju u tu zemlju, a koji su umjesto toga uz popunjenu viznu tiskanicu prilagali životopis.

Hrvatska je u lipnju 1997. ukinula vize za turističke posjete kanadskim državljanima.

Neslužbeni izvor s hrvatske strane kaže da problemu s vizama pridonosi i činjenica da Hrvatska već šest mjeseci nema veleposlanika u Kanadi, te da Kanada u Zagrebu nema konzulat.

Odlazak saborskog izaslanstva, kaže neslužbeni izvor, bila je prilika da se progovori o otvorenim pitanjima, te da se pojača politička i gospodarska suradnja dviju država i robna razmjena, koja je prošle godine iznosila samo 22 milijuna američkih dolara.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara