Tonči Tadić o zaštiti hrvatskih prijestolnih gradova

DOPREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Tonči Tadić najavio je večeras u Ninu da HSP priprema prijedlog zakona o hrvatskim prijestolnim gradovima kako bi se zaštitili lokaliteti koji su dokaz najranije hrvatske države.

Na tribini o zaštiti prijestolnih gradova Nina i Solina, održanoj u sklopu HSP-ova obilježavanja 109. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića - Oca Domovine, Tonči Tadić je ocijenio da su lokaliteti kao što su Nin, Solin i Biskupija kod Knina zapušteni i uništeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je rekao, HSP je odlučio tome stati na kraj jer Hrvatska mora prepoznati samu sebe i svoje korijene.

"Europa, čak i kad Hrvatska uđe u nju, neće štititi hrvatsku kulturnu baštinu. Eventualno će davati novac za zaštitu rimskih i grčkih ostataka, ne i hrvatskih", rekao je Tonči Tadić. Istaknuo je kako je vrijeme da Hrvatska prekine s maćehinskim odnosom prema svojoj najdragocjenijoj baštini.

O zaštiti Nina govorio je i prodekan Zadarskog sveučilišta dr. Ante Uglešić. Kazao je da se u doba komunizma u Jugoslaviji o Ninu nije smjelo govoriti. U samostalnoj Hrvatskoj Nin je dobio na značenju, ali, ocijenio je, njegovi spomenici nemaju odgovarajuću zaštitu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara