Tony Blair: Napadima nas žele zastrašiti

POLICIJA se nada da će se London vrlo skoro vratiti u normalu nakon eksplozija koje su odjeknule u četvrtak na četiri mjesta u središtu glavnog britanskog grada, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare britanski premijer Tony Blair, pozivajući javnost da zadrži mir.

Blair je stanovnike Londona pozvao da nastave sa svojim normalnim životima. "Reagirati na bilo koji drugi način značilo bi ući u igru u koju nas oni žele uvući. Na koncu konca, vrijednost koje predstavljamo mi, vrijednosti su koje pobjeđuju", rekao je britanski premijer. On je ranije sazvao krizni sastanak ministara i pripadnika snaga sigurnosti. Kazao je kako je još prerano za donošenje novih mjera sigurnosti.

Šef londonske policije Ian Blair novinarima je rekao kako je u jednoj od četiriju manjih eksplozija u londonskoj podzemnoj i u autobusu ozlijeđena jedna osoba. Eksplozije su odjeknule točno dva tjedna nakon terorističkog napada kada su u središtu Londona odjeknule također četiri eksplozije pri čemu je poginulo više od 50 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

"Riječ je o gotovo istodobnim eksplozijama, no nešto više o tomu znat ćemo kroz neko vrijeme. Eksplozivne naprave manje su od onih koje su eksplodirale prije dva tjedna", rekao je Ian Blair.

Prema prvim podacima, nakon uzimanja uzoraka na postajama Oval, Warren Street i Shepherds Bush i u autobusu u kojemu se dogodila detonacija, nema znakova kemijskih agensa. "Zbog mjera predostrožnosti oko metro postaje Warren Street razmještena je policija sa zaštitnom opremom kako bi se mogla nastaviti istragu na mjestu događaja", rekao je glasnogovornik Scotland Yarda. "Uzorke smo uzeli i na postajama Oval i Shepherds Bush, a prema prvim rezultatima ni ondje nema nikakvih tragova kemijskih agensa", rekao je glasnogovornik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet londonskih linija podzemne željeznice privremeno je zatvoreno u četvrtak nakon eksplozija. London ima 12 glavnih linija podzemne željeznice koje svakodnevno koristi 3 milijuna putnika.

Bush: SAD se neće dati zastrašiti napadima

Američki dužnosnici su izjavili da ne vjeruju kako SADu prijete napadi slični onima koji su u četvrtak pogodili London, uz opasku da budno motre razvoj situacije u Velikoj Britaniji.

Ubrzo nakon najnovijih eksplozija koje su pogodile londonski javni prijevoz, američki predsjednik George W. Bush je kazao da se "SAD neće dati zastrašiti terorističkim napadima".

"Znaju kada hladnokrvno ubiju da će to završiti na TV ekranima. Oni pokušavaju uzdrmati našu volju, no ne razumiju našu zemlju. Ne shvaćaju, naime, da se, kada dođe do toga da moramo obraniti univerzalne slobode, ova zemlja ne može zastrašiti", kazao je Bush.

Uslijed londonskih eksplozija, njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg je u četvrtak ipak najavio temeljitije mjere sigurnosti u javnom prijevozu. Iako se još uvijek radi na sustavu provjeravanja i kontrole, gradonačelnik je kazao da će policija učestalije provjeravati ruksake i pakete koji se unose u podzemnu željeznicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara