Tony Blair pokušava u nužnost rata uvjeriti vlastitu stranku

BRITANSKI premijer Tony Blair u subotu pokušava uvjeriti svoju laburističku stranku da podrži njegovu beskompromisnost prema Iraku, a stotine tisuća ljudi okupljaju se diljem Britanije u prosvjedu protiv rata.

U govoru koji su novinari agencije dpa dobili prije stranačke konferencije u Glasgowu Blair je rekao da postupa u skladu sa svojim uvjerenjima, a da bi drukčiji postupak značio da ne obavlja dobro svoj posao.

Očekuje se da će popodne središtem toga škotskoga grada marširati tisuće prosvjednika, pa je i Blairov govor premješten u raniji termin kako se laburisti ne bi pridružili prosvjednicima i tako ga praktički bojkotirali.

Organizatori i policija očekuju da na skup u Londonu dođe oko pola milijuna ljudi.

Ankete pokazuju da se britanska javnost uglavnom protivi ratu bez nove rezolucije Ujedinjenih naroda, ali većina vjeruje i da je rat već neizbježan.

Blair se za slanje britanskih vojnika u rat ne mora konzultirati s parlamentom, a već je više puta rekao da će u vojnoj akciji podržati Sjedinjene Države čak i bez nove rezolucije Un-ova Vijeća sigurnosti, i to zbog, rekao je ´nerazumna´ blokiranja.

Iako je oko 45 tisuća britanskih vojnika već je u regiji ili prema njoj putuje, mnogi članovi laburističke stranke jasno izražavaju neslaganje s novim ratom u Perzijskom zaljevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara