Toplina iz gradova grije poljoprivredna područja udaljena desetak kilometara

POLJOPRIVREDNICI se često žale zbog urbanog razvoja koji prodire na njihova područja, ali je studija pokazala da taj isti razvoj sobom donosi dužu sezonu vegetacije budući da gradovi bolje čuvaju toplinu i zagrijavaju okolna područja.

Do učinka "toplih urbanih otoka" dolazi zbog toga što zgrade, ceste i druge površine u gradovima upijaju toplinu tijekom dana i po noći ju polako otpuštaju.

Znanstvenici s bostonskog sveučilišta, koji su proučavali satelitske podatke, izvijestili su da se toplina iz gradova širi na područja udaljena desetak kilometara i tako produžava sezonu rasta biljaka za 15 dana. Njihova su otkrića objavljena u posljednjem izdanju časopisa Geophysical Research Letters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skupina znanstvenika predvođena profesorom Xiaoyangom Zhangom proučavala je oko 70 gradova u istočnim američkim saveznim državama.

Oni su otkrili da je učinak zatopljavanja najjači nedaleko koridora Washington-Philadelphia-New York, te da tamo proljetno listanje biljaka nastupa gotovo devet dana ranije nego na udaljenijim poljoprivrednim područjima.

(Hina) xkga ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara