Topusko: V. Parun uručena nagrada grada Šibenika

Pjesnikinji Vesni Parun danas su u liječilištu u Topuskom šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak uručili nagradu grada Šibenika za životno djelo.

Vesna Parun rođena je na otoku Zlarinu u blizini Šibenika, a odlukom šibenskoga Gradskog vijeća nagradu za životno djelo dobila je u povodu 29. rujna, Dana grada, "za izvanredne uspjehe u književnom radu".

"Grad Šibenik se ponosi i diči Vama i Vašim radom, i golema mi je čast što Vam u ime svih Šibenčana mogu predati nagradu za životno djelo", kazala je šibenska gradonačelnica.

Vesna Parun je u Topuskom od 10. svibnja ove godine, a o njezinu smještaju skrbi se država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo kulture novčano je potpomoglo pisanje životopisa na kojem pjesnikinja upravo radi, a pomaže joj profesor povijesti iz Zagreba koji predaje u srednjoj školi u Topuskom.

"Bez njega ne bih mogla ništa. A prihvatila sam se najtežeg posla - opisivanja svog života. Zbog toga još jedino i živim. Od svoje sam bolesničke sobe napravila pjesničku radionicu. I sad znam pisati po deset sati, uglavnom noću, iako sam nakon operacije kuka prije tri godine ostala invalid, a i vidim samo na jedno oko. Hvala vam na nagradi, pozdravite sve u Šibeniku, na Zlarinu, na Prviću. Ja sam sav život ostala pučanka iz ribarske sredine. To je odredilo mene i moje pisanje. Zato i jesam uvijek bila ovakva, svoja", kazala je, primajući nagradu, 82-godišnja pjesnikinja Vesna Parun.

Neobično živa duha, ona ovih dana traži izdavača za svoj životopis, ne gleda televiziju, ali redovito sluša radio. Radio prijamnik joj je za 80. rođendan u Stubičkim Toplicama osobno darovao predsjednik Stipe Mesić, a ona mu se odužila satiričkim stihovima u svojoj knjizi "Vaš afrodizijak".

(Hina) xžpod ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara