TRACEY EMIN PROTIV PRODAJE DJELA KOJE JE NAPRAVILA SA ŠKOLARCIMA

Britanska umjetnica Tracey Emin "zatečena je" namjerom škole u Islingtonu, sjevernom dijelu Londona, da proda na dražbi djelo koje je stvorila zajedno s osmogodišnjacima, piše u utorak The Evening Standard.

Objava prodaje "patchworka" pod nazivom "Tell me something beautiful" (Recite mi nešto lijepo), koji je napravila zajedno s djecom iz osnovne škole Ecclesbourne, "iznimno je uznemirila i rastužila" Tracey Emin, po pisanju britanskog večernjeg dnevnika koje citira umjetnicu.

Tracey Emin, ističe list, želi sada da joj se tapiserija vrati te prijeti da će se "odreći djela" čime će ono "izgubiti vrijednost".

Po pisanju lista, stvari se "krenule loše kad je profesor Chris Mooney, pribojavajući se da se tapiserija ošteti ili izgubi, predložio da se djelo ponudi na aukciju i omogući namicanje sredstava".

"Uprava i dobar dio roditelja učenika podržali su ga i Sotheby's je preporučio svotu od 35.000 funti kao početnu procjenu vrijednosti djela".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ecclesbourne bi trebala biti ponosna što posjeduje takvo djelo povijesne vrijednosti koje je nastalo u suradnji", izjavila je galerija White Cube koja izlaže djela Tracey Emin.

"Ni Tracey ni galerija White Cube ne smatraju tapiseriju umjetničkim djelom Tracey Emin niti je mogu procijeniti kao takvu", naglašeno je iz galerije.

John Slyce, umjetnički kritičar, ocijenio je da se radi o "groznom presedanu za školu" te da bi "djelo trebalo ostati u dječjem okruženju".

(Hina) xbnš ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara