Tragedija u Neumu: Baka slučajno namazala unuke insekticidom i ubila jednu

OD POSLJEDICA trovanja insekticidom umrla je 10-godišnja Josipa K. djevojčica iz Neuma, dok se 5-godišnja sestra Anđela, također izložena otrovu, uspješno izborila za život, javlja Slobodna Dalmacija.

Trovanje se dogodilo u obiteljskoj kući u selu Duži, nedaleko od Neuma, a zbog potrebe za hitnom medicinskom pomoći uzbunjene su sve hrvatske bolnice.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik dr. Rikard Lenz je kazao da su djevojčice primljene u ponedjeljak oko 18 sati i to u nesvjesnom stanju, pa ih je bolničko osoblje odmah krenulo reanimirati. Djevojčice su potom spojene na respirator, a kako im u Dubrovniku više nisu mogli osigurati prikladno liječenje već je oko 18.40 sati odlučeno da se hitno moraju prevesti u Split.
Na splitski bolnički helidrom helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je otrovane curice prebacio iz Dubrovnika, sletio je nešto prije 21 sat.

Djevojčice otrovane insekticidom koji se upotrebljava u poljoprivredi

U splitskoj bolnici je konačno postavljena prava dijagnoza. Branka Polić, dežurna liječnica na Jedinici intenzivne njege, je kazala da su djevojčice otrovane snažnim insekticidom - damacidom, koji se koristi u poljoprivredi. Radi se o otrovu koji kod ljudi koji su mu izloženi  izaziva poremećaj svijesti i disanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestre su primljene u komatoznom stanju, pa im je  odmah po dolasku ubrizgan protuotrov.
Kako je bila riječ o prilično snažnom trovanju, splitski su liječnici shvatili da njihovo farmaceutsko sredstvo nije dovoljno te su krenuli u potragu za jačim protuotrovom, kojeg su pronašli u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Protuotrov u Split stigao čak iz Zagreba

Tamošnje osoblje je potreban lijek poslalo autobusom. Za to vrijeme u Splitu je vladala prava panika jer nisu bili sigurni hoće li terapija lijekovima biti pravovremena - prikladnim protuotrovom se pacijent mora tretirati u roku od 24 sata od samog trovanja.

Iako su obje sestre na vrijeme primile potrebni lijek, starija koja je bila u prilično teškom stanju nije izdržala te je podlegla trovanju jutros oko 4.20 sati. Splitski KBC u svojoj povijesti nije zabilježio ovakav ubojit slučaj trovanja.

Baka iz neznanja namazala djevojčice insekticidom

Prema riječima zamjenika ravnatelja KBC Split dr. Jugoslava Bagatina, baka je namazala djevojčice misleći da ih maže sredstvom protiv uši, jer su joj se unuke požalile da ih svrbi tjeme. Nažalost, uzela je insekticid i nanijela smrtonosnu dozu starijoj unučici.

Ona je prva namazana i vrlo brzo se otrov apsorbirao u kožu. Da je baka ili neka druga osoba iz obitelji na vrijeme prepoznala greška, siguran je dr. Bagatin, i da se oprala koža ne bi došlo do smrtnog ishoda.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara