Trajkovski: Zapadni Balkan u Kopenhagenu očekuje ˝ohrabrenje˝

PET ZEMALJA Zapadnog Balkana očekuje od europskog summita u Kopenhagenu ´odlučnu i jasnu poruku ohrabrenja´ glede svojih perspektiva za integraciju u Europsku uniju, rekao je u Bruxellesu makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

´Doista očekujemo od Europske unije odlučnu i jasnu poruku ohrabrenja´, osobito dužnosnicima koji provode političke i gospodarske reforme koje su nužne za priključenje Europskoj uniji, rekao je Trajkovski.

On je to kazao novinarima nakon razgovora s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Makedonski predsjednik kazao je da je dužnosnicima EU poslao pismo u kojem je iznio stajališta pet zemalja Zapadnog Balkana - Makedonije, Hrvatske, BiH, SR Jugoslavije i Albanije.

Ocijenio je da su te zemlje ´ozbiljni kandidati´ za ´idući val proširenja´ EU te da su njezini ´prirodni partneri´.

´Svjesni smo ipak da prije ulaska u EU imamo još mnogo posla´, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz diplomatskih izvora doznaje se da je Trajkovski to pismo naslovio na dansko predsjedništvo Europske unije, kao i na visokog predstavnika Solanu, a napisao ga je u ime šefova država i vlada preostalih četiriju država Zapadnog Balkana.

Ako summit u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca ne ´donese nikakvu deklaraciju s jasnom perspektivom´ priključenja Uniji, zemlje Zapadnog Balkana nastavit će se osjećati ´izoliranima´, rekao je Trajkovski.

Solana je na te riječi makedonskog predsjednika naglasio da Europska unija ´prema zemljama kao što je Makedonija ima obvezu otvoriti im svoja vrata´.

Solana je poručio da se EU s tim zemljama ´namjerava susresti´ na europskom summitu u grčkom Solunu u lipnju 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara