Tramvaj s Davidovom zvijezdom bez putnika Varšavu podsjeća na holokaust

Povijesni tramvaj, identičan onima koji su prometovali ulicama varšavskog geta između 1940. i 1943. godine s Davidovom zvijezdom (štitom) umjesto broja, vozit će prazan u četvrtak i petak središtem poljskog glavnog grada, u znak sjećanja na žrtve holokausta.

"To je tramvaj u koji nitko ne ulazi i iz kojeg nitko ne izlazi. On bi nas trebao podsjetiti na sve Židove nestale tijekom holokausta", rekla je za France presse direktorica poljsko-američke zaklade Shalom Golda Tencer. To je jedna od prvih inicijativa koja se pokreće u sklopu obilježavanja prvog Svjetskog dana posvećenog sjećanju na žrtve holokausta, koji će se službeno obilježiti u petak.

UN-ova Opća skupština prošle je godine odlučila 27. siječnja proglasiti Svjetskim danom sjećanja na žrtve holokausta. Na taj dan je 1945. oslobođen nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, smješten na jugu Poljske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tramvaj s Davidovom zvijezdom umjesto broja, prolazi bivšom varšavskom židovskom četvrti, iznutra je osvijetljen i zaustavlja se samo jedanput, na postaji "Umschlagplatz", trgu s kojega su nacisti od 22. srpnja 1942. ukrcavali Židove na vlakove koji su ih vodili u logore smrti.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara