Transparency International: Hrvatska nazadovala u pogledu korupcije

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

MEĐUNARODNA organizacija Transparency International objavila je novi Indeks percepcije korupcije (CPI), prema kojem je Hrvatska u odnosu na prošlu godinu nazadovala.

Iako je ocjena minimalno smanjena, s 4,1 koliko je Hrvatska imala zadnje dvije godine na 4, loše izgleda ukupan trend nazadovanja u zadnjih nekoliko godina, jer je 2008. godine Hrvatska imala ocjenu 4,4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Transparency International nakon sveobuhvatnih istraživanja državi dodjeljuje ocjenu između 0, što predstavlja potpunu korupciju, i 10 što predstavlja potpuno transparentno društvo bez korupcije. Hrvatska ocjena izvedena je na temelju deset istraživanja, a zaključak je da "se u Hrvatskoj reforme zakonodavstva, javne uprave i sudstva trebaju još odlučnije provoditi ako se želi suzbiti korupcija".

Najbolje rangirana zemlja po indeksu percepcije korupcije ove godine je Novi Zeland s ocjenom 9,5, a slijede ga Danska, Finska, Švedska, Singapur, Norveška i Nizozemska. Neslavno začelje s ocjenom 1 dijele Somalija i Sjeverna Koreja, a neznatno su bolje prošli Burma, Afganistan i Uzbekistan.

Hrvatska na ukupnoj listi dijeli 66. mjesto s Crnom Gorom i Slovačkom. Od zemalja u regiji najbolje je plasirana Slovenija na 35. mjestu. Makedonija je na 69. mjestu, Srbija na 86., a BiH na 91. mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara