Transparency International pozdravio zakon o sprječavanju sukoba interesa

Transparency International Hrvatska (TIH) pozdravio je na današnjoj konferenciji za novinare drugo čitanje prijedloga Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti ocijenivši ga temeljem za djelotvornije i pravednije upravljanje javnom imovinom.

Iako će se novi zakon odnositi tek na idući saziv Sabora predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je da bi prema njemu, po novinskim napisima, u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar financija Mato Crkvenac i istarski župan Ivan Jakovčić.

"Ako su novinski napisi o vlasničkim udjelima visokih dužnosnika u pojedinim tvrtkama točni, onda bi prema ovom zakonu u sukobu interesa bili predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, ministar financija Mato Crkvenac, istarski župan Ivan Jakovčić, odnosno praktički cijela Vlada i vjerujem dobar dio župana", rekao je Petrović.

Po njegovim riječima, to se ne odnosi i na ministra javnih radova Radomira Čačića koji je prenio svoje udjele u tvrtki na odvjetničku kancelariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon po prvi put precizno definira tko su državni dužnosnici, određuje kako spriječiti sukob interesa, te predviđa kazne za dužnosnike koji su u sukobu interesa.

"Zakon neće spriječiti poduzetnike da se bave politikom, već samo postaviti preduvjete za čiste račune", rekao je Petrović dodavši da je njegovo donošenje tek prvi korak u sprečavanju sukoba interesa.

Petrović smatra da će djelotvornost zakona najviše ovisiti o samim zastupnicima, kao i da dužnosnicima neće za kršenje njegovih odredbi najveća kazna biti materijalna već javno objavljivanje podataka o sukobu interesa. "Birači izriču najtežu kaznu", naglasio je.

Zakonom se predlaže da dužnosnici više ne bi mogli biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, a iznimka bi bila društva u državnom vlasništvu i od posebnoga interesa za državu, ali ne smiju primati naknadu, rečeno je na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara