Transparency International poziva dužnosnike da se dosljedno pridržavaju zakona o sprečavanju sukoba interesa

TRANSPARENCY International Hrvatska pozvao je danas sve državne dužnosnike, bez obzira na stranačku pripadnost, da podrže provedbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i dosljedno ga se sami pridržavaju jer je to najbolja podrška Hrvatske u procesu približavanja Europskoj uniji.

U Transparency Internationalu smatraju da je od izmjena samog zakona daleko bitnija promjena odnosa državnih dužnosnika prema tom zakonu i njegovo dosljedno provođenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga upozorava da je proces usvajanja zakona pokazao da ga stranke uglavnom smatraju novim poligonom za odmjeravanje snaga, iako obavljanje javne dužnosti podrazumjeva više od pukog političkog nadmetanja, i za cilj ima podizanje odgovornosti u obavljanju vlasti i poštivanje duha zakona.

Transparency International smatra da nove zakonske izmjene djelomično prihvaćaju korektne stručne prijedloge vezane uz odredbu o darovima, udjelima u trgovačkim društvima i radu poljoprivrednika, ali upozorava da je proširenje kruga dužnosnika i konvalidacija problema imenovanja dužnosnika u upravne odbore ozbiljan korak unatrag što remeti strukturu zakona, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara