Trbuhoborac 3: Nakon Lutke Jadranke na udaru i Urokljivi Zoran Milanović

Foto: Davor Pongračić / Cropix

EVO NAS i u trećem nastavku horror serijala "Trbuhozborac". U njemu Lutka Suzana i dalje panično viče kako je upravo ona predsjednica Vlade i stranke, a ne onaj Trbuhozborac Ivo S. koji se šulja u sjeni. No, ovoga puta scenaristi su odlučili radnju proširiti na glavnu oporbenu stranku, gdje Urokljivi Zoki mora svoje partijske kolege sve glasnije uvjeravati kako je on zapravo predsjednik stranke. A ne onaj Zlokobni Milan koji se šulja negdje u sjeni.

Trbuhozborac 2: Kako je Sanader vratio svojeglavu Lutku Suzanu pod svoje okrilje

Sanader vs. Kosor: Počinje bitka do istrebljenja

Netko nekome radi o glavi

Pravi horror, zar ne? Kamo god se okrenete, netko nekome radi o glavi. Kosor mora svakoga tjedna svoje stranačke kolege - u četiri oka, na plenumima i preko medija - podsjećati kako je ona zapravo njihova prava šefica, a evo posljednjih tjedana i Milanović mora sve više nezadovoljnika u svojim redovima držati na oku i tumačiti im da drži stvari pod kontrolom.

Kao što Sanader uspijeva narušiti Kosoričin autoritet - osobno, preko prijatelja ili prijateljskih novinara - tako i njegov pajdo Bandić uspijeva narušiti Milanovićev autoritet - osobno, preko prijatelja (novih i starih) ili preko prijateljskih novinara.

Bit će krvi - do koljena

Epidemija se nezaustavljivo širi. Sanader i Bandić oduvijek su dobro surađivali. Između ostalog, i na podrivanju SDP-a. Uhodana taktika sada ide korak dalje: Bandić rastura vlastitu stranku do stupnja kad bi njegova predsjednička kandidatura mogla izazvati pobunu u stranci. Nije više popularno nagađati kada će Milanović izbaciti Bandića iz stranke, već kad će Sanaderov prijatelj pomoću unutarstranačkih buntovnika svrgnuti Milanovića. Bit će tu još krvi. Do koljena.

Što više viču, manje ih slušaju

Kao u svakom punokrvnom horror serijalu, svaki novi nastavak nudi još više uzbuđenja te uvodi i nove aktere koji se naslanjaju na osnovnu fabulu. A osnova "Trbuhozborca", kako smo vidjeli u prethodna dva nastavka - i gomili žanrovskih rukavaca - svodi se na to da manipulator Sanader uništava sve ono što ne veliča, odnosno ugrožava njegov lik i djelo.

Jadranka Kosor opet je morala na stranačkom sastanku, a kasnije i pred novinarima, ponavljati (i to sa sve primjetnijom iritacijom u glasu) kako je upravo ona glavna u Središnjici i Vladi. No, kako je to primijetio Dražen Ciglenečki u Novom listu, dokle god to bude činila, bit će još ranjivija. Jer svakom prilikom bit će jasno da u vrhu stranke ima ljudi koji se nikako ne mogu naviknuti da je Kosor zamijenila Sanadera.

Bandić je koristan svim Milanovićevim protivnicima

Zoran Milanović ima sličnih problema. Akumulirano nezadovoljstvo dijela stranačkih dužnosnika - porazom na parlamentarnim izborima, relativnim neuspjehom na lokalnim, kadrovskim rasulom, autokratskim vođenjem stranke - sada vodi prema gubitku autoriteta stranačkog šefa. Nije novost da je Milanović sve manje omiljen kod svojih kolega, novost je da postaje sve više omražen. "Zlokobni" Milan Bandić mogao bi tako postati okidač za unutarnje samouništenje: jedni će ga podržavati jer im je dosta Milanovićevih poraza i samovolje, drugi će ga iskoristiti kao povod za rušenje Milanovića zbog toga što se nije riješio čovjeka koji već godinama (u najmanju ruku) sramoti SDP.

Dok uvjeravaju druge, kao da uvjeravaju sebe

I eto nam dreke u obje stranke. Kosor panično podsjeća da je ona šefica. Milanović uzrujano podsjeća da je on šef. I što glasnije viču, manje ih se sluša. I manje im se vjeruje. A oni pokazuju da ni sami sebi previše ne vjeruju: dok uvjeravaju druge, zvuče kao da uvjeravaju sebe.

Milanović još od ranije vodi osobne ratove s novinarima, odnosno vjeruje još samo šačici koje koristi za plasiranje svojih verzija stvarnosti, a sada je krenuo u rat i s jednim "urednikom-udbašem". Samo zato što njemu taj isti urednik (kojeg još nije imenovao) radi isto ono što preko svojih novina povremeno radi i Kosorici: ruši autoritet. Za Trbuhozborca i njegova kompanjona Milana.

A publika čeka novi nastavak...

Kao što vidite, svaki novi nastavak donosi sve više uzbuđenja: Trbuhozborac postojano plaši Lutku Suzanu, a njegov "vampirski sluga" Zlokobni Milan sve jače plaši Urokljivog Zokija. A publika se sveudilj dobro zabavlja. I s nestrpljenjem očekuje sljedeći nastavak. Još napetiji, još krvaviji, još spektakularniji.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara