Treća runda sučeljavanja pripala Mesiću

Treća runda sučeljavanja pripala Mesiću

TREĆE i završno televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HTV-u prošlo je u znaku ponavljanja bezbroj puta prožvakanih fraza i parola unatoč činjenici da je voditelj Branimir Bilić u više navrata inzistirao na konkretnim i sažetim odgovorima na pitanja, ali bolji dojam ipak je uspio ostaviti aktualni predsjednik Stjepan Mesić.

Ruku na srce, ni Bilićeva pitanja nisu bila naročito  originalna. Tako je prvo pitanje kandidatima u 90-minutnom sučeljavanju bilo maltene retoričko - tko će pobijediti u drugom krugu izbora?

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoj optimizam za drugi krug izbora, Jadranka Kosor je između ostalog "briljantno" ustvrdila da će "činiti sve što je dobro za dobrobit Republike Hrvatske", a frazu "zaštita hrvatskih nacionalnih državnih interesa" čuli smo, brat bratu, dvadesetak puta u emisiji.

Kosor i Mesić još su jednom pokazali kako im se stavovi oko ključnih pitanja vezanih uz gospodarstvo, vanjsku i unutrašnju politiku u bitnim dijelovima podudaraju, pa su razlike još jednom pokušali istaknuti nizom prepucavanja.

Valja priznati da je Mesić, za razliku od dva dosadašnja televizijska sučeljavanja, bio dobro pripremljen, napokon je govorio angažirano te pokazivao interes za raspravu, pa je tako poentirao u diskusiji o sporazumu Račan – Drnovšek, ustvrdivši da stalnim isticanjem važnosti tog zakonski nevažećeg sporazuma Kosor zapravo zastupa slovenske stavove, koji također potenciraju značenje tog sporazuma.

Mesić je također dao kvalitetniji odgovor na pitanje o ratu u Iraku i Bliskom istoku, nedvosmisleno ustvrdivši kako su SAD pogriješile u odluci o odlasku u Irak. Kosor je pak cijelu minutu svog odgovora na to pitanje govorila kako joj je užasno žao kad vidi patnje tih ljudi da bi na kraju rekla da će se zauzeti za mirno rješavanje svih sukoba u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv ton diskusiji dala je izjava Jadranke Kosor kako je za političko razilaženje Stjepana Mesića i Franje Tuđmana bio upravo slučaj privatizacije Našičke cementare, koji je navodno bio prvi veliki slučaj sumnjive privatizacije. Mesić je odgovorio kako je razlog razlaza bila Tuđmanova politika prema BiH, a na opetovano citiranje njegovog pisma kojeg je kao predsjednik Sabora 1994. uputio u SAD, ustvrdio je kako se i sam Tuđman na kraju složio sa sadržajem pisma koje je opisivalo njegovu politiku prema BiH, jer je "odmaknuo Šuška i ekipu, a Matu Granića poslao da uspostavi mir u BiH".

Kosor je kao jedno od svojih predizbornih obećanja navela da će za 30 posto smanjiti proračun Ureda predsjednika, a ušteđeni novac dati za izgradnju dječjih vrtića,  što je Mesić komentirao riječima: "Radi se o floskuli, budžet Ureda je manji od njezine kampanje, zašto nije polovicu iznosa kampanje dala za izgradnju vrtića?"

Objektivno, treća je runda TV sučeljavanja ipak pripala aktualnom predsjedniku, a hoće li Kosor uspjeti napraviti iznenađenje u vrijeme kad ju mnogi još uvijek doživljavaju kao produženu ruku Ive Sanadera, doznat ćemo u nedjelju.

N.B.

(Screenshot: HRT)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara