Treći dan talačke krize: 21 osoba ubijena, u školi oko 1000 taoca?

>> Razvoj događaja pratite na Index.hr-u

>> Prema informacijama oslobođenih taoca, broj žrtava popeo se na 21

>> Izjava oslobođene taokinje

>> Fotografije 3. dana talačke krize

>> Iz ruskog tiska

>> Put terorista do grada Beslana

Tijekom noći s četvrtka na petak, područje u blizini škole u kojoj otmičari drže više od 350 taoca,a prema posljednjim informacijama čak 1000, potresle su dvije jake eksplozije. Prema službenim informacijama teroristi su iz škole bacili nekoliko ručnih granata, i to zato što su uočili sumnjivo kretanje snaga sigurnosti oko škole.

Nakon druge eksplozije policija je novinare i rođake taoca udaljila kako bi bili na sigurnom.

Ruski pregovarači nastavili su u petak ujutro pregovore s otmičarima. Liječnik Leonid Roshal, koji je pregovarao i u krizi moskovskih talaca 2002. godine, potvrdio je da je u telefonskom kontaktu s otmičarima koji su u školi zatočili djecu, njihove roditelje i nastavnike.

Roshal je rekao kako razgovara s čovjekom koji se zove Shai Khu, a koji je rekao da njegov zadatak voditi pregovore i prenositi poruke terorista. "Nažalost, ponovo su odbili lijekove, hranu i vodu za djecu. Shai Khu sebe naziva ratnikom. Rekao sam da se ratnici tako ne ponašaju", izjavio je liječnik nakon jednog telefonskog razgovora s teroristima, te je dodao kako će danas pokušati dogovoriti oslobađanje 16 djece predškolskog uzrasta koja su među taocima, te preuzimanje tijela ubijenih. Pitanje je koliko će dugo djeca moći izdrati bez hrane i vode.

Roshal bi, prema informacijama koje prenosi Pravda, trebao ući u školu i početi direktne  pregovore s teroristima.

Oslobođeni taoci rekli su novinarima u petak, kako javlja AP, da su se dvije žene teroristkinje raznijele bombom na početku talačke krize u južnoj Rusiji u srijedu i pritom ubile 21 osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema službene potvrde tog podatka.

Drugi oslobođeni taoci nisu mogli potvrditi taj incident u kojem su navodno žene aktivirale svoj pojaseve s eksplozivima među muškarcima koje su odvojili od žena i djece.

Teroristi su u četvrtak oslobodili 32 taoca, žene i malu djecu. Oni tvrde da oko 40 otmičara odbija taocima dati hranu i vodu. 

Vlasti strahuju da bi broj otetih osoba, koji se prema sadašnjim raspoloživim podacima kreće između 300 i 350, mogao biti i veći jer jučer oslobođeni taoci kažu da u školi ima više od 300 osoba. Isto tvrde i rodbina i prijatelji okupljeni oko škole. Oni su CNN reporteru rekli kako bi u školi moglo biti čak 1000 taoca, ali ne više. 

"Ondje nije samo 350, već oko 1.500 osoba. Ljudi gotovo leže jedan na drugome", rekla je 27-godišnja Zalipa Dzandarova, jedna od oslobođenih taokinja novinaru lista Kommersant.

I list Izvestia ima informacije da je u školi zatočeno oko 1000 osoba. Izvestia tvrdi da školu pohađa oko 860 djece, pa je zaista neobično da vlasti izvještavaju o tako malom broju taoca.

Zbog ovih različitih informacija vlasti mole sve ljude da na posebnu listu upišu tko je od njihovih u školi, kako bi se barem približno dobio točan broja taoca.


1. Glavni ulaz
2. Područje gdje je počeo napad
3. U miniranoj dvorani nalaze se taoci
4. Sporedni ulaz
5. Teroristi su na prozore postavili djecu koja im služe kao živi štit
6. Kad je počeo napad, 50-ak djece sakrilo se u kotlovnici odakle su kasnije pobjegli (
BBC/Gazeta)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara