Treći pohod Svetoga Oca Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj

POGLAVAR Katoličke crkve Ivan Pavao II. prekosutra, 5. lipnja, treći put dolazi u pastoralni posjet Hrvatskoj, nakon 1994., kad je ratom izranjenoj i dijelom okupiranoj Hrvatskoj donio nadu i ohrabrenje i 1998., kad je u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca, a u Splitu i Solinu pozvao na čuvanje duge i bogate hrvatske kršćanske baštine.

Pohod Hrvatskoj 100. je apostolsko putovanje Svetoga Oca Ivana Pavla II. izvan Italije u 25 godina njegova pontifikata.

Hrvatski biskupi za treći Papin pohod Hrvatskoj izabrali su geslo "Obitelj - put Crkve i naroda" kako bi upozorili na važnost obitelji kao prenositeljice biološkog života i života vjere.

Za pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja, papa Ivan Pavao II. posjetit će Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Na tom apostolskom putovanju održat će na hrvatskom jeziku tri mise i službu riječi u Zadru.

U zračnoj luci na Krku Papu će dočekati predstavnici hrvatske vlasti s predsjednikom države na čelu, članovi Stalnoga vijeća HBK, riječki nadbiskup i krčki biskup te apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Stalna rezidencija Svetoga Oca za pohoda Hrvatskoj bit će Bogoslovno sjemenište na Rijeci, gdje će 5. lipnja navečer u privatni posjet primiti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Sveti Otac će iz Rijeke 6. lipnja pohoditi Dubrovnik, gdje će za misnoga slavlja beatificirati Mariju Propetoga Isusa Petković, zatim u Osijek gdje će 7. lipnja u sportskoj zračnoj luci Čepin slaviti misu, a nakon toga otići u privatni posjet Đakovačkoj katedrali.

Na Duhove, 8. lipnja, Papa će predvoditi misno slavlje na nacionalnoj razini na riječkoj Delti. Nakon homilije, Papa će izgovoriti Angelus.

Popodne nakon susreta s hrvatskim biskupima i kardinalima i biskupima iz pratnje te susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivicom Račanom, Sveti Otac će privatno posjetiti svetište Majke Božje Trsatske, iz kojega mu je kao velikom štovatelju Blažene Djevice Marije 1991. upućen poziv da posjeti to svetište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime hrvatskog predsjednika i premijera, potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić uručio je 13. lipnja 2001. poziv Ivanu Pavlu II. da treći put posjeti Hrvatsku.

Hrvatska Vlada je od Apostolske nuncijature u Hrvatskoj 11. travnja 2003. dobila službenu najavu da će Sveti Otac od 5. do 9. lipnja posjetiti Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar.

Na završetku pohoda Hrvatskoj, papa Ivan Pavao II. posjetit će Zadar, gdje će na Forumu održati službu riječi.

U ranim popodnevnim satima u zadarskoj zračnoj luci bit će Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. priređen oproštaj.

Karol Wojtyla, papa Ivan Pavao II., rođen je 18. svibnja 1920. u Wadowicama (Krakov) u obitelji časnika poljske vojske.

Studij teologije započeo je 1942. u tajnoj bogosloviji u Krakovu, zaređen je za svećenika 1. studenoga 1945. Ubrzo odlazi na studije na Papinsko sveučilište Sv. Tome Akvinskoga u Rimu, gdje je magistrirao i doktorirao teologiju i filozofiju.

Pomoćnim biskupom Krakova postao je 1958., nadbiskupom 1964., a 1967. Papa Pavao VI. proglasio ga je kardinalom. Nakon smrti pape Ivana Pavla I., 28. rujna 1978., Karol Wojtyla izabran je 16. listopada 1978. za 236. Petrovog nasljednika i prvog Papu netalijana nakon više od četiri i po stoljeća.

Nakon objave: "Habemus papam Karol Wojtyla!", okupljeni narod, novinari, čak i mnogi svećenici su se pitali - "tko je taj? Odakle je?".

Danas svi znaju za velikog "hodočasnika mira" i "hodočasnika Evanđelja", propovjednika oprosta, pokajanaja i pomirenja te ekumenizma - papu Ivana Pavla II.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara