Treći rekord na dvodnevnoj dražbi slika u nNw Yorku

SLIKA Gustava Klimta (1862.1918.) "Landhaus am Attersee" postigla je u srijedu u aukcijskoj kući Sothebys rekordnu cijenu od preko 29,1 milijun dolara, na velikoj dvodnevnoj dražbi moderne umjetnosti i impresionizma koja se svake dvije godine održava u New Yorku.

Dražba održana u srijedu, na kojoj je bilo ponuđeno 56 izložaka, donijela je ukupno 125,5 milijuna dolara. Uz iznos koji je dan prije ostvaren na dražbi u velikoj suparničkoj kući Christies, u dva dana prodaje umjetničkih djela zaradilo se ukupno 243 milijuna dolara, a tri su majstora postigla rekordne cijene - Amedeo Modigliani, Fernand Leger i Gustav Klimt.

Dosadašnji je rekord za Klimtove slike iznosio 23.490.000 dolara, a riječ je o "Schlosskammer am Attersee" (Soba u dvorcu na jezeru Atter) koju je prodao britanski Christies. "Landhaus am Attersee" (Kuća na jezeru Atter) prodana je u srijedu nepoznatom kupcu za točno 29.128.000 dolara.

Slika, krajolik s kućom na obali jezera, nastala je 1914. Njezina je vrijednost procijenjena na 18 do 25 milijuna dolara. Krajolici čine oko četvrtine opusa tog Austrijanca.

Još je jedan autor u srijedu potukao vlastiti rekord: Rus Aleksej von Jawlensky, čija je slika "Schokko" iz 1910. prodana za 8.296.000 dolara (prethodni rekord je 3,3 milijuna).

Dvije slike na papiru, jedna Dalijeva, druga Constantina Brancusija, također su dosegnule vrhunac u svojoj skupini (478.400 i 288.000 dolara). Brancusijevu "Glavu žene" kupio je neimenovani europski muzej.

U protekla dva dana prevladavali su američki kupci, "unatoč nepovoljnom tečaju dolara", kazao je David Norman, stručnjak u Sothebysu: 66 posto prodaje ostvario je Christies, ali je šest od deset najskupljih djela prodao Sothebys.

Jesenska prodaja nastavlja se sljedećeg tjedna, kad će dvije večeri biti posvećene suvremenoj umjetnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara