Trećina Marsa je svojedobno bila prekrivena oceanom

Tekst: F.M.
Foto: AFP


OGROMNI ocean u kojemu je moglo biti života prije 3,5 milijardi godina je prekrivao oko trećinu površine Marsa, objavljeno je u studiji američkih znanstvenika. Ocean se prostirao na području ekvivalentnom onom Atlantskog oceana, nalazio se oko sjevernog pola Marsa i sadržavao oko desetinu vode na Zemlji.

Znanstvenici već desetljećima raspravljaju o tome je li na Marsu svojedobno bilo dovoljno vode da formira pravi hidrološki ciklus isparavanja i kiša. Novi dokazi govore u prilog tome, ali i dalje je bilo sumnji.

Postojale 52 delte i ogromni ocean

Gaetano Di Achille i Brian Hynek sa Sveučilišta Colorada odlučili su otkloniti te sumnje detaljnijim istraživanjem podataka prikupljenih u 90-im godinama u sklopu NASA-ine misije MOLA te novih podataka dobivenih od europskih i američkih satelitskih sustava praćenja Crvenog planeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njihova studija, predstavljena u časopisu Nature Geoscience, navodi da su diljem planeta postojale 52 riječne delte, od kojih je više od polovice nađeno na istim uzvisinama, što vjerojatno označava granicu velikog mora. Sve bi rijeke završavale na ovaj ili onaj način u oceanu.

Znanstvenici su ustvrdili da je drevno more prekrivalo 36 posto površine Marsa te da je sadržavalo oko 124 milijuna kubičnih kilometara vode. I prije 3,5 milijardi godina, kad su se na Marsu pojavljivali prvi jednostanični organizmi, taj je planet vjerojatno imao hidrološki ciklus nalik Zemljinom, s oborinama, isparavanjem, formacijom oblaka, formacijom leda i podvodnom akumulacijom vode, zaključili su Di Achille i Hynek.

Na Marsu je svakako padala kiša

U paralelnoj studiji, koju su objavili u Journal of Geophysical Research, dvojica znanstvenika prebrojila su oko 40.000 riječnih dolina na Marsu, četverostruko više nego što se pretpostavljalo. Budući da tako velik broj dolina zahtijeva sustav oborina, Hynek i Di Achille vjeruju da je problem kiše na Marsu riješen.

Dodatni doprinos ove misije je davanje znakova oko toga gdje bi trebalo tražiti tragove života na Marsu. Na Zemlji su riječne delte i jezera mjesta gdje živi najveći broj organizama, a i mjesta na kojima su odlično sačuvani podaci o bivšim oblicima života.

Mnoge tajne ostaju nerazriješene. Glavna od njih je gdje je sva voda s Marsa nestala. Odgovor na to bi mogle dati buduće misije na Mars, od kojih prva kreće 2013. godine. Također, NASA i Europska svemirska agencija namjeravaju u sljedećih 30 godina na Crveni planet poslati ljudsku posadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara