Trećina pritužaba pučkom pravobranitelju socijalne je naravi

PRITUŽBE  vezane za probleme u socijalnoj skrbi, zdravstvu, sustavu mirovina i radnih prava činile su trećinu ukupnih pritužaba što ih je u 2002. zaprimio Ured pučkog pravobranitelja, istaknuto je na današnjoj sjednici saborskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku.

Od 336 pritužaba s tog područja, najviše je vezano za rad HZMO-a, te povrede radnih prava, navodi se u Izvješću o radu pučkog pravobranitelja u 2002. o kojem je Odbor raspravljao.

Građani po godinu i više čekaju da bi ostvarili pravo na mirovine, radni sporovi traju i po šest godina, upozorila je predsjednica Odbora Snježana Biga-Friganović.

Predstavnik HZMO-a priznaje kako su sve konstatacije iz izvješća točne i najavljuje da će Zavod iz toga izvući pouku.

Članovi Odbora zadovoljni su podatkom da se smanjuje broj pritužaba, da se teme kojima se bavi pučki pravobranitelj pomiču prema temama kojima se bave i ombdusmani u drugim državama.

Te se pritužbe, kaže Biga-Friganović, odmiču od ratnih tema i kršenja ljudskih prava vezanih za ratne teme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjuje se, istaknuto je na Odboru, trend pritužaba hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata - s 15 posto u 1998. udio tih pritužbi u ukupnom broju pritužbi, lani je pao na 11 posto.

Iz izvješća je, pak, razvidno da su vlasnička prava najugroženija na područjima posebne državne skrbi.

S tim u svezi, vladin je predstavnik najavio da bi do kraja ljeta oko 3.600 vlasnika koji su podnijeli zahtjev za povratom imovine moglo ući u njen posjed, dok bi se do konca ove godine trebao riješiti problem svih privremeno zauzetih objekata.

Na Odboru je izraženo zadovoljstvo podatkom da državna i druga tijela sve ažurnije odgovaraju na upite pučkog pravobranitelja.

Jedini disonantni ton bio je poziv Juraja Njavre (HDZ) da se prema pučkom pravobranitelju drže isti parametri. Njavro je, naime, rekao da se (lani) zbog negativnosti na koje je pravobranitelj upozorio gotovo tražila njegova smjena, a sada ga se, praktički, kuje u zvijezde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara