TREĆINA SMRTNIH SLUČAJEVA U DJECE U EUROPI POSLJEDICA ONEČIŠĆENJA I NASILJA

Smrt svakog trećeg djeteta u Europi može se pripisati općenitom utjecaju okoliša na njegovo zdravlje, uključujući nesreće i nasilje, prema istraživanju koje je objavljeno u subotu u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Svake godine u Europi, u koju se ubraja bivši Sovjetski Savez i Turska, sto tisuća djece i mladih osoba do 19 godina starosti umire zbog onečišćenja zraka, loše kvalitete vode, olova i ozljeda, istaknuo je u petak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je podupro provedbu tog istraživanja.

Ozljede u prometu, ozljede zbog padova, utapljanje, nasilje i ratovi glavni su uzrok smrtnosti u djece i mladih do 19 godina života (više od 75.000 smrtnih slučajeva) u europskom području WHO-a. Najčešće su ozljede (sa 46.700 smrtnih ishoda) među mladima od 15 do 19 godina.

Više od 13.000 djece do četvrte godine života umire svake godine zbog onečišćenja zraka, a njih gotovo 10.000 zbog infekcije dišnih putova uzrokovane plinovima od sagorijevanja čvrstog goriva koje se rabi za zagrijavanje stanova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog otrovanja olovom izgubljeno je 150.000 godina života u dobru zdravlju kod djece do četvrte godine života.

Kod djece do četrnaeste godine života, 13.000 smrtnih slučajeva posljedica je loše kvalitete vode koja uzrokuje proljev, prema tom istraživanju o "smrtnosti kao posljedici okoliša" koju su proveli istraživači sa sveučilišta u Udinama (Italija), iz Instituta za zdravlje djeteta iz Trsta (Italija) i Europskog središta WHO-a za zdravlje i okoliš iz Rima.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara